İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıldönümünü Kutluyoruz

Miiletimizin bağımsızlık sembollerinden İstiklal Marşımızın T.B.M.M'de kabulünün 103.Yıldönümünü kutluyoruz.Bu destansı metni kaleme alan merhum Mehmet Akif Ersoy'u ve bu zaferde hayatlarını ortaya koymuş aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın en zorlu günlerinde kaleme alındı. Mehmet Akif Ersoy'un dizeleri, 12 Mart 1921 günü alkışlar arasında, milli marş olarak kabul edildi.

Sene 1920... Kurtuluş Savaşı bütün hızıyla devam ediyordu. O çetin günlerde Milli Mücadele'nin ruhunu ifade edecek ulusal bir marşa ihtiyaç duyuldu. Uygun marşı bulmak için Maarif Vekaleti, bir güfte yarışması düzenledi. 18 Eylül 1920'de bütün vilayetlere yarışmayla ilgili telgraf çekildi, bilinen bütün şairlere de mektuplar yollandı. Yarışmanın tek bir şartı vardı: Marş, Anadolu mücadelesinin ruhunu vurgulamalıydı. Büyük ilgi gören yarışmaya, Anadolu'nun dört bir yanından şiirler geldi. Hatta Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir bile yarışmaya katıldı. Böylece tam 724 şiir toplandı. Fakat bunların hiçbiri istenilen düzeyde değildi. 

Mehmet Akif'e özel davet

Bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver harekete geçti. Hamdullah Suphi, dönemin büyük şairi ve Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'un kapısını çaldı. Mehmet Akif, güfte yarışmasından haberdardı zaten... Ancak kazanan esere para ödülü verileceği için yarışmaya katılmak istememişti. Hamdullah Suphi, para ödülünü kendisi adına bir hayır kurumuna bağışlayabileceklerini söyleyerek Mehmet Akif'i ikna etti. Ve Mehmet Akif, bir milletin duygularına tercüman olmak için Taceddin Dergahı'na kapandı.

Mehmet Akif'in, "O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur." dediği İstiklal Marşı, ilk defa 17 Şubat 1921 günü Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'nde yayımlandı.

Alkışlar arasında kabul edildi

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kayseri Kocasinan Kocasinan Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)