Dünya Matematik Gününü Kutladık

Sonsuzluğa uzanan çok az şey var şu dünyada, onlardan birisi de Pi sayısı. 14 Mart Pi günü okulumuzda etkinliklerle kutlandı. Programı hazırlayan Matematik öğretmenlerimiz Kamile USLU ve Neşe SÖNMEZ DEMİRER'e çok teşekkür ederiz.

         İsmini Yunanca’da çevre sözcüğünün ilk harfi olan Π simgesinden alan, bir dairenin çevresinin çapına bölünmesi ile elde edilen, matematikte kullanılmakta olup, değerinin tam olarak bilinmemesiyle birlikte genel bir ifadeyle 3 ya da 3,14 olarak kabul edilen, sürekli kullanılış tarihi 250 yıl kadar önceye dayanan sabit sayıya Pi Sayısı denilmektedir.

          Eski Mısır’da yazılmış olan Rhind Papirüsü’nde adı geçen pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da ifade edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul ederken, Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde kullanmışlardır. Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır.

          Her yıl 14 Mart’ta matematik tutkunları tarafından farklı etkinlikler düzenlenerek kutlanan Pi Günü, matematikte kullanılmakta olan sabit pi sayısı anısına özel olarak kabul edilmektedir. 14 Mart tarihinin Pi Sayısı olan 3,14’e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada Pi Günü olarak kutlanmasına neden olmuştur. Matematiğin güzelliğini, önemini ve herkesin hayatındaki temel rolünü kutlamak maksadıyla UNESCO'ya başvuran Dünya Matematik Birliği (IMU), 26 Kasım 2019 tarihinde, UNESCO'nun 40. Genel Konferansı, 14 Mart gününün Dünya Matematik Günü (IDM) olarak ilan edilmesini onaylamıştır.

Ayrıca, Einstein’ın doğum gününün 14 Mart’a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Antalya Kaş Şehit Öğretmen Ali Boşgelmez Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)