Ziller Hayat Kurtarmak İçin Çalıyor Projesi

Türk Kızılay ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ülkenin ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından karşılanması için İstanbul'daki öğretmenlere, öğrencilere ve öğrenci velilerine ve diğer çalışanlara kan bağışı hakkında eğitim vererek günümüzde ve gelecekte gönüllü kan bağışçısı olmalarının sağlanması amacıyla "ZİLLER HAYAT KURTARMAK İÇİN ÇALIYOR" projesi başlatılmıştır.

1- PROJENİN AMACI

 

Tüm kademeler düzeyinde eğitime devam eden öğrencilerin aktif katılımları ile kan bağışı ile ilgili gerekli bilgi ve farkındalığın sağlanması, koronavirüs sürecinde kan bağışı için toplumdaki algılarının pozitif yönde değişmesiyoluyla toplumsal fayda yaratma amaçlı bir projedir.

 

a.      Kan bağışı hakkında toplumun bilgi düzeyini arttırmak.

b.     Öğrencilerimizin kan bağışı ile ilgili bilgi edinebilecekleri sosyal ortamlar oluşturmak.

c.      Kan bağışı ile ilgili öğrencilerimizin bilinç düzeyini arttırmak.

d.     Öğrencilerimize sosyal yardımlaşmayı aşılayarak öz güvenlerini geliştirmek.

e.      Öğrencilerimizin sorumluluk duygusunu geliştirmek.

f.      Öğrencilerimizin toplumsal fayda geliştirirken yeteneklerini aktif olarak kullanmalarına yönelik ortamlar oluşturmak.

g.     Öğrencilerin yeteneklerini desteklemek ve pekiştirmek.

h.     Öğretmen-öğrenci işbirliğini güçlendirmek.

i.       Öğretmenlerimizin toplumsal fayda sağlamak amaçlı fikirlerinden yararlanmak.

j.       Toplumsal farkındalık oluşturmak.

 

2- PROJENİN GEREKÇESİ

 

İstanbul Avrupa Bölgesi Kan Merkezi ve Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi, İstanbul ve Trakya'nın tümünde 257 hastanenin kan ihtiyacının % 95'ınını karşılamaktadır. Pandemi döneminde sorumluluğumuz değişmediği gibi Sağlık Bakanlığının oluru ile Hiperimmün Plazma tedariğide sorumluluğumuza verilmiştir. İstanbul'un kan ihtiyacını karşılarken genellikle insanların toplu olarak yaşadığı ve insan sirkülasyonun yoğun olduğu yerleri tercih etmekte ve buralara yönelik projeler üretmiştir. Üniversiteler, yurtlar, MEB'e bağlı okullar, dernekler, AVM ler, meydanlar ve kurum/kuruluşlar ağırlıklı bağış topladığımız alanlarken, bu dönemde buraların kapalı olması ve sokağa çıkma yasakları ihtiyacı karşılama anlamında bizleri büyük sıkıntıya düşürmüştür. İnsanlara toplu yaşadığı yerlerde ulaşmayı hedeflerken içinde bulunduğumuz süreçte bu mümkün olamamaktadır. Pandemi nedeniyle ihtiyacı karşılama oranımız % 70'lere gerilemiştir.

Dolayısıyla gerek var olan bağışçılarımıza ihtiyacı hatırlatmak, gerekse ilk bağışçılarımıza ulaşabilmek adına yeni normal koşulları kapsamında iletişim ve etkinlik planımızda değişiklikler yapmak zorunluluğumuz doğmuştur. Kan bağışına davet mesajımızı daha fazla kitle iletişim kanalından kişiselleştirerek göndermek ve toplumda oluşan sağlık kuruluşlarından uzak durun algısında kan bağışının durumunu değiştirmeye yönelik projeler üretme zorunluluğumuz oluşmuştur. Bizler Covid-19 için gerekli tedbirlerimizi alarak, sosyal mesafe, hijyen gibi unsurlara dikkat ederek, sağlıklı bağışçı ile hasta veya hasta yakınlarını bir araya getirmeyerek, bağışçı, personel ve toplum sağlığı açısından güvenli bir ortam sunmaktadır.

Alınan kan bağışının 30.000 ünitelik kısmını toplum yaşam alanlarından alırken şu anda bu sayıda bağış alınamamaktadır. Avrupa Bölgesi Kan Merkezi ve Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi'ne bağlı hastanelerin günlük kan ihtiyacı 2.200 ünitedir.

Aylık kan ihtiyacımız: 55.500 ünitedir.

Yıllık kan ihtiyacımız: 675.000 ünitedir.

1 ünite = 1 kan bağışı

 

 

3- PROJEYİ YÜRÜTECEK KİŞİ/KURUM/ KURULUŞLAR

 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul İlçe Milli Eğitim Müdürlükler ve bağlı birimler

Türk Kızılay Avrupa Bölge Kan Merkezi ve Türk Kızılay Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi

Yerel Yönetimler İstanbul'da bulunan İlkokul, Ortaokul ve Liseler

Halk Eğitim Merkezleri

Sivil Toplum Kuruluşları

Üniversiteler

İlçe Gençlik ve Spor Müdürlükleri

Basın yayın organları

 

4- PROJENİN KAPSAMI

 

Bu çalışma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında uzaktan eğitim döneminde öğretmenlerimiz, milli eğitim kurumlarında çalışan personelimiz, velilerimiz ve bizlere bu süreçte yetenekleri ile destek verecek öğrencilerimizi proje çalışması özel eğitim ve rehberlik alanını kapsamaktadır.

 

5- UYGULAMA SÜRESİ

 

Çalışma, 08.12.2020-30.06.2021 tarihleri arasında uygulama takvimi doğrultusunda gerçekleştirilir.

 

 

6- PROJE YÜRÜTME İZLEME VE DEĞERLENDİRME EKİBİ

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Birimi Özel Eğitim Şube Müdürü Yüksel ÇETİN

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Özel Eğitim Öğretmeni Özlem ÜLGÜT

 

7-PROJE UYGULAMA BASAMAKLARI

 

İstanbul'da bulunan 39 ilçe için çalışma takvimi yer almaktadır.

Belirlenen tarihler boyunca, belirlenen ilçelerimizde Kızılay kan bağışı çadırı kurulması ve Kızılay ekibinin görev yerinde bulunması. Koronavirüs tedbirlerinin alınması.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Küçükçekmece Toki Halkalı Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)