Yeni Sınav Sistemi İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?

Yeni sınav sistemi için nasıl hazırlanmak gerekiyor? Liseye geçişte TEOG yerine getirilen yeni sınav sistemi ile ilgili ´PISA sınavları gibi´ yorumları yapılıyor. Öğrencinin ezber bilgisini ölçmeyeceği, bilgiyi kullanmasının isteneceği de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Ailelerin de öğrencilerin de aklında olan soru ise bu yine sınav sistemi için nasıl hazırlanmak gerekiyor?

 

Oğuzkaan Koleji  Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, yeni sınav sisteminde sorulara bakıldığında "ezber" ile çözülmesinin zor olduğunu belirtiyor. Yılmaz, "Lise Giriş Sınavında soru tiplerinin çözümünü ezberleyerek başarılı olma şansı yok" diyor. 

 

YENİ SINAV SİSTEMİ İÇİN NASIL HAZIRLANMAK GEREKİYOR?

Yılmaz yeni sınav sistemi soruları ile ilgili şu değerlendirmeleri ve uyarıları yapıyor: 

SORULAR ÖLÇMEYE DEĞİL, SEÇMEYE YÖNELİK

Yeni sınav sistemi soruları ölçmeye değil seçmeye yönelik hazırlanmış. Ölçmeye yönelik sorular belirli bir konuya ait kazanımların öğrenci tarafından ne kadar öğrenildiğini ölçmeye yöneliktir. Seçmeye yönelik sorular ise öğrencinin tüm bilgi birikimini kullanarak yorum yapabilme, akıl yürütme, analiz -sentez ve çıkarım yapabilme becerilerini ölçmeye yöneliktir. Uzun paragraf soruları öğrencinin doğru, düzgün anlamlı okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama becerisinin güçlü olmasını gerektirir. 

SAYISAL SORULARDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Sayısal alandaki Matematik ve Fen Bilimleri soruları da okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapmaya ek olarak problem kurgulama, işlem yapabilme, bilimsel kavramların anlamlarını bilme ve grafik okuma becerileri gerektiriyor. Sorular ayrıca öğrencinin disiplinler arası ilişki kurmasını gerektirecek özellikler de taşıyor. 

SINAVA HAZIRLANMAK İÇİN NE YAPMANIZ GEREKİYOR?

* Böyle bir sınavda öğrencilerin bilgileri yada soru tiplerinin çözümünü ezberleyerek başarılı olma şansı yoktur. Bu nedenle öğretim yılı boyunca işlediğiniz her ünite ve konuyu anlayarak öğrenip, detayları ile kavramayı ilke ediniz.

* Her gün düzenli olarak farklı yazı türlerinde okuma alışkanlığı edininiz. (Bilimsel dergi, öykü, roman, şiir, belirli bir konuda yazılmış makale vb.)

* Okurken anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamını mutlaka sözlükten bulunuz. Sözcük hazinenizi geliştirmek için her gün 10 dakika sözlük taraması yapınız.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Samsun Bafra Bafra Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)