Velilerimize. . . Açık Mektup Iı

AÇIK MEKTUP II

SEVGİLİ VELİLERİMİZ                                                                                                                  

Çocuklar için sınırlar mutlaka olmalıdır! Bu konuda neden ısrarcıyız?     

En baştan ele alalım bu konuyu netleştirelim.

Anne karnı bebeğin ilk sınırlı alanıdır. Bebek annesinin karnında kendini güvende hisseder ve korunuyorum, ben değerliyim diye düşünür.

Doğumla birlikte sınırsız bir boşlukla karşılaşır. Eyvah! Isı, ışık, sesler farklı; korunaksızım,  güvende hissetmiyorum ve tabii yemek nerede? En büyük gücü ağlamak... Ancak kucaklandığında, sarılıp sarmalandığında, karnı doyurulduğunda ebeveynin kollarında tekrar bildiği duyguya döner. Tamam, sınırlar belli.

Büyüyüp ayaklanmaya başladığında, merak duygusunu da söndürmeden; nelere dokunulur,  nelere dokunulmaz, hangi dolaplar açılır, neler ağıza götürülür tek tek öğretilir, gösterilir sabırla.

Kendi bedeninin sınırlarını tanıyıp müdahalelere izin vermediğinde(örneğin Yemek seçmek, az yemek, çocuğun iznini almadan öpmek ) ebeveyn devrede! Yemek istemediğinde zorla yedirmek, sarılmak istemediğinde zorla kucaklamak, öpmek gibi. Elbette niyet iyi ancak sonuç, çocuğunuzu baskı ve şiddetle tanıştırdınız. Ne öğrendi? İstediğini zorla yapmak, yaptırmak.

Çocuğumuzun fiziksel sınırlarına saygı duyalım, küçük bir insan olarak algılayalım, yararına olacak her türlü sınırını kabul edelim, saygı duyalım. Unutmayın, onun da fiziksel sınırları var.

Bir birey olarak kendinize yapıldığında rahatsızlık duyacağınız hiçbir davranışı çocuğunuza yapmayın ve çocuğunuzun da bir başkasına yapmasına izin vermeyin. Sınırınız çok net olmalı. Bu, ona karşısındaki kişiye nasıl davranması gerektiğini öğretir.

UNUTMAYIN! Çocuğunuz sizin bütün davranışlarınızı bir dedektif gibi izliyor ve kaydediyor.

Çocuğunuzun nasıl davranması gerektiğini ona net bir şekilde ifade ederek,  onun yaşına uygun sınırlar koyun. Doğru ve açıklayıcı bir şekilde konulan sınırlar, sorumluluk bilincinin oluşmasını sağlar. Bu sınırlar ilerde çocuğunuzun sosyal hayatında da kurallara uyum sağlamasına yardımcı olur.

Özetle; sınırlar onaylanan ve onaylanmayan davranışları tanımlar. Sınırlar, çocuğa hatalı davranışlarını düzeltme, doğru davranışlarını arttırma fırsatı veren eğitici ve öğretici bir etkiye sahiptir. Çocuğa sınırları öğretme sorumluluğu ilk olarak ailededir.

Aile içinde konulan sınırlar çocuğa güvendeyim, korunuyorum ve değer veriliyorum duygusunu yaşatır. Anne karnının görevini aile alır. Sınırlarla sorumluluklar belli bir yaştan sonra paralel ilerler. Yine yaşına uygun verilecek sorumluluklar bu üç önemli duyguya çok kıymetli yeni bir duygu ekler güveniliyorum...

Çocuğunuz için şimdi alacağınız küçük kararlar ileride büyük kazanımlar olarak döner...

YAVUZTÜRK İLKOKULU

REHBERLİK SERVİSİ

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Üsküdar Yavuztürk İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)