Uzaktan Eğitim Motivasyon Çalışmaları

 Okulumuzda Din Öğretimi Genel Müdürlüğü KTS (Kalite Takip Sistemi Kapsamında) uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin motivasyonlarının artırılmasına yönelik ve akademik başarının arttırılmasıyla ilgili Okul Müdürü Rıdvan Yaman okulumuz öğretmenlerine  bir seminer gerçekleştirdi. Seminerde verimli ders çalışma ve etkin öğrenme, zaman yönetimi,hedef belirleme konularında değerlendirmeler yapıldı.

Öğretmenlerimize yönelik olarak öğrencide motivasyon arttırma yolları, öğrencilerimizin akademik başarının arttırılması, öğrenilmiş çaresizlikle başa çıkma, verimli ders çalışma konusunda okulumuz öğretmenler odasında 17.11.2020 tarihinde seminer yapıldı. 
Seminerde aşağıdaki konularda paylaşımlarda bulunuldu.
İnsanın başarılı olmasının ilk şartı: "Ben bunu yapmak istiyorum." diye bilmesidir. İsteklenme olmadan ne öğrenci dersine çalışır, ne futbolcu futbolun oynar, ne şirket elemanı verimli çalışır. Bizim yanlışımız bunun yerine zorlamayı, zorunlu kılmayı şartlandırmayı koymamızdır.
Motivasyon güdüleme değildir kişi de o işi yapmak için istek uyandıran bilmektir başarının ilk adımı budur Güdülenme öğrenci ve öğretmen eksenli bir kavramdır öğrencilerin kötülemek için öğretmenim kişisel olarak eğitim etkinliklerine istek ve Coşku ile katılması gerekir. Öğretmen eğitime verdiği önemi ve eğitim etkinliklerine gösterdiği özeni tutum ve davranışları ile yansıtmalıdır. Güler yüzlü, sabırlı, tutarlı sevecen ve anlayışlı bir öğretmen kişiliği öğrencinin derse güdülenmesinin ön koşuludur.
Öğretmen öğrencilerini yakından tanımalı ve eğitim amaçları ile sınıfın beklentilerini uyumlaştırmalıdır ancak sınıf tümüyle tek tip öğrencilerden oluşmaz dersin başında öğretmenin konuyu tanıtması ve amaçlarını açıklaması Öğrencilerin ilgi ve dikkatlerini çekici nitelikte olmalıdır Böylece öğrencilerin konu üzerinde yoğunlaşmaları güçlükleri çözmede kararlılık göstermeleri ve kendilerini derse vermeleri kolaylaşır. Ancak bu durumun uygun özendiricilerle desteklenmemesi halinde uzun sürmeyeceği bilinmelidir. Öğretmenin öğrencisine istenilen davranışları kazandıran bilmesi ve etkili sınıf yönetimi becerisine sahip olabilmesi için Öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını yükseltmesi gerekir Bunu sağlayabilmek için öğrenciyi güdülenmenin yollarının neler olduğunu bilmelidir öğrencileri güdüleme yollarından biri onlar da istenilen bir davranışı kazandırmada model Olmaktır öğretmenlerini taklit ederek öğrenme yolunu tercih eden ederler Bu nedenle öğretmen hangi davranışı ya da davranışları öğrencilerine kazandırmak istiyorsa bunları öğrencilerinin gözlemlerinedir. Yani kendi davranışlarında göstermelidir.
AİDİYET DUYGUSU OLUŞTURMAK
Öğrencilere anlaşıldıklarını hissettirin: Öğrencilerin ilişki kurabilecekleri aktiviteleri, konuları ve örnekleri derslerinize dahil edin, böylece her gün sınıfa kendi gerçek kimlikleriyle gelebileceklerini görürler. Kimliklere yönelik tehditleri ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapın. Her öğrenci görüldüğünü, duyulduğunu, saygı duyulduğunu ve kendi eşsiz hikayesinin sınıfın büyük hikayesinin bir parçası olduğunu hissetmeyi hak ediyor.
Örneğin, online derslerinize başlarken herkesin konuştuğu ve her öğrencinin adının başkası tarafından söylendiğini bir rutin oluşturabilirsiniz. Çevrimiçi sınıflarınızda "çember sohbetleri" yapabilir ve öğrencilerinizi "kendi bakış açılarından" konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Sınıf kurallarını ve normlarını öğrencilerinizle birlikte belirleyebilir ve bunları eğitim sisteminizdeki ana sayfada yayınlayabilirsiniz. Bu listeyi periyodik olarak ziyaret edip güncelleyebilirsiniz.
Bağ kurmanın önündeki engelleri azaltın: Öğrencilere, sınıf dışında sizinle iletişim kurmanın kolay bir yolu olduğunu – yanıt verme sıklığınızı söyleyerek beklentileri yönetebilirsiniz – ve bunu gönül rahatlığıyla yapabileceklerini anlatın. Tüm sınıf için net beklentiler belirlerken, öğrencilerin bireysel olarak karşılaştıkları duygusal veya akademik zorlukları belirleme ve bunlara çözüm bulma konusunda yaratıcı ve proaktif olmak da önemlidir. Örneğin, dönüşümlü olarak her çocukla birebir telefon ve video görüşmeleri ayarlayabilir veya onlara mesaj ya da arama yoluyla size doğrudan ulaşma olanağı sunabilirsiniz.
Sosyal zamanın akademik zaman kadar önemli olduğunu kendinize hatırlatın: Çevrimiçi eğitim veriyorsanız, değerli zamanınızın bir kısmını sosyal bağ için kullanın. Dersinize sosyal bir ritüel ile başlayın. Örneğin, kısa bir "zihin esnemesi" molası deneyebilir; ders başlamadan önce öğrencilere sohbet süresi teklif edebilir ya da sosyal etkileşimde bulunmak için küçük gruplar oluşturabilirsiniz. Bu, boşa harcanan ders zamanı değildir; öğrencilerin motive olmalarına ve uzun vadede katılım göstermelerine yardımcı olacak bir yatırımdır.
AMAÇ VE İLGİYE YÖNELİK ÇALIŞMAK
Amacı açıkça belirtmeye çalışın: Öğretmenler, motivasyon oluşturmada amaç ve ilginin önemini genelde küçümserler ve bu doğrultuda yeterince çaba gösterdiklerini düşünürler. Ödevlerin ve etkinliklerin amacını kasıtlı ve düzenli olarak belirtin – özellikle öğrencilerinizden uzak olduğunuz dönemde bunu yapmanız daha büyük önem taşıyor.
Öğrencilerin ilgi alanlarını öğrenmek ve kullanmak için online anketlerden yararlanın: Öğrencilere ilgi alanlarının ve tutkularının neler olduğunu sorun ve öğrencilerinizin kişisel olarak alakalı oldukları konuları hedefleyen aktiviteler tasarlayın. Bu etkinlikler her zaman akademik olmak zorunda değil: Uzaktan öğrenme sürecinde derin bağlantılar kurmak için geleneksel içeriklerinizin bazılarından vazgeçmelisiniz – amaç, öğrencilerin yıl boyu uzun vadeli katılımını artırmak. 
Gerçek hayatla bağlantılar kurun: Araştırmalar, öğrenciler öğrenmelerini mevcut ilgi alanlarıyla veya çevrelerindeki dünyayla ilişkilendirmeye zaman ayırdıkları takdirde eğitime yönelik motivasyonlarının arttığını gösteriyor. Öğrencilerin öğrendikleri son konuyu ilgi alanlarına bağlamalarını içeren bir etkinlik deneyin.
Öğrencilere seçme hakkı verin: Konuya veya ortama, iyi seçilmiş ve sınırlı sayıda seçenek eklemek, uzaktan eğitim sırasında motivasyonu artırmaya yardımcı olmak için birebirdir – öğrenciler, seçme becerilerini nasıl geliştireceklerini öğrenirken aynı zamanda güçlü hissederler. Ancak çok fazla seçeneğin karar yorgunluğu yarattığını unutmayın. Örnek aktiviteler: Bu dört kompozisyon başlığından birini seçin; projeniz için çalışmak üzere bir dizi kriteri karşılayan tanınmış bir lider seçin; çalışmanızı podcast, çocuk kitabı, 2 ila 3 dakikalık video, sanat enstalasyonu veya makale biçiminde üretebilirsiniz.
SIKI ÇALIŞMA, BAŞARISIZLIK VE GELİŞİM ZİHNİYETİ
Öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini açıklayın: İşe, öğrencilerinizle konuşarak başlayın. Ders çalışmanın zor olduğunu, ancak etkili çalışma stratejileri sayesinde zamanla kolaylaştığını söyleyin.
Onlarla etkili çalışma stratejileri paylaşın: Öğrenciler, tekrar okuma ve altını çizme yerine anahtar kavramları kendi kelimeleriyle ifade etme, aktif geri kazanım ve aralıklı uygulama gibi çalışma stratejilerini tercih ederler – bu stratejileri uygulamalarına ve geliştirmelerine izin vermek için zaman ayırmalısınız. Uzaktan eğitim sırasında bu konuda ısrarcı olmak özellikle önemli, çünkü öğrenciler daha sık kendi başlarına kalıyor ve öz-düzenleme için farklı stratejilere ihtiyaç duyuyorlar. 
Düşük riskli bir ortam oluşturmak için teknolojiden yararlanın: İkincil değerli sınavlar hazırlayabilir veya ucunda not olmayan geri kazanım odaklı değerlendirmeler yapmak için Pear Deck, Quizlet Live ve Poll Everywhere gibi teknik araçları kullabilirsiniz. Bu "sınavları" sürekli öğrenmenin bir parçası olarak yeniden konumlandırın ve öğrencilerin nerede olduklarını, çalışma stratejilerinin ne kadar işe yaradığını ve bundan sonra ne yapmaları gerektiğini anlamaları için yararlı araçlar olarak görmelerine yardımcı olun. 
Öğretim yöntemlerinizi sürekli güncellemeye hazır olun: Sanal sınıfta "sınıfı okumak" yani öğrencilerinizin neler bildiklerini belirlemek zor olduğundan, kendi öğretim metotlarınızı sürekli olarak ayarlamak için formatif (biçimlendirici) değerlendirmelerinizi kullanın. Bu, öğrencilerinizin benimsemesini istediğiniz "gelişime açık zihniyet" davranışlarını modellemenin harika bir yoludur.
Dijital bir yeterlilik kaydı oluşturun: Öğrenciler artan yeterliliklerini fark ettiklerinde motivasyon da artırılabilir. Bunu şansa bırakmak yerine teşvik etmek için kısa aktiviteler oluşturun – örneğin, eski bir çalışmayı alın ve bir "o zaman ve şimdi" karşılaştırması yapın veya düzenli olarak ziyaret edilip güncellenebilen basit bir çevrimiçi portföy oluşturun. Öğrencilerin yetkinliklerini doğuştan gelen yeteneklerle değil, sıkı çalışma ve doğru stratejilerle ilişkilendirdiğinden emin olun.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Antalya Alanya Alanya Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)