T. C. Üsküdar Üniversitesi II. Uluslar Arası Çocuk Gelişimi ve Norolojisi Kongresi !!!

T.C.ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

II. ULUSLAR ARASI ÇOCUK GELİŞİMİ VE NOROLOJİSİ KONGRESİ

 19/20 NİSAN 2018/ İSTANBUL

 

0-3 YAŞ ARASI KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ VE DİL GELİŞİMİ SORUNU YAŞAYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYN GÖZÜNDEN İNCELENMESİ VE BU PROBLEMLERİN TEMEL NEDENLERİ.

 

OKULUMUZ ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ II. ULUSLAR ARASI ÇOCUK GELİŞİMİ VE NOROLOJİ KONGRESİNE GÖNDERMİŞ OLDUĞU BİLİMSEL ÇALIŞMA İLE SUNUM YAPMAYA HAK KAZANMIŞ OLUP BAŞARI BELGESİ ALMIŞTIR. OKULUMUZ TÜRKİYE’DE İLK KEZ ANNE GÖZÜNDEN ÇOCUKLARIN KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ VE DİL GELİŞİM PROBLEMLERİNI ARAŞTIRMIŞTIR. ÇOK ÖNEMLİ BİR BİLİMSEL ÇALIŞMAYI LİTERATÜRE KAZANDIRMIŞTIR.

 

ARAŞTIRMAYI YAPAN ÖĞRETMENLERİMİZ YILDIRIM BAYEZİT DELDAL, AYŞEGÜL MARANGOZ, EMİNE BAŞAK DAĞTEKİN, NURAY DELDAL VE BAHÇELİEVLER HALK EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRETMENİ HÜMEYRA HAS’A TEŞEKKÜR EDERİZ.

 

•      1.Öğr. PhD. Dr. Yıldırım Bayezit DELDAL (Social Sciences Institute Doctoral Program in Child Development, Üniversity of Northwestern/  Sydney/ AUSTRALİA /USA ) Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu/ Öğretmen

•      2.Hümeyra HAS (Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Tezli Yüksek Lisans) Bahçelievler Halk Eğitim Merkezi/Öğretmen.

•      3.Nuray DELDAL (İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü) Felsefe Öğretmeni.

•      4.Emine Başak DAĞTEKİN ( Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü) Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu/ Öğretmen.

•      5.Ayşegül MARANGOZ (Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans)Yunus Emre İmam Hatip Ortaokul Müdür Yardımcısı.

 

•      AMAÇ:  0-3 yaş arası dil gelişim bozukluğu ve konuşma güçlüğü çeken çocukların ebeveynlerin gözünden incelenmesi ve problemlerin temel nedenlerinin neler olduğunun öğrenilmesi amaçlanmıştır.

 

•      SONUÇ: 

 

Dil gelişim bozukluğu ve Konuşma güçlüğü günümüzde bazı istisnai durumlar haricinde tedavisi olan ve çok sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Bu araştırma lüteratür açısında Türkiye de ilk kez yapılmış olması büyük önem ifade etmektedir. Konunun hassasiyeti bakımından Annelerin gebelik öncesi, gebeyken ve sonrasında çocuklarının daha sağlıklı olması için en önemli faktörün Anne olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

•      Araştırmada bulunan sonuçlar madde halinde aşağıda belirtilmiştir.

•      Araştırmaya katılan annelerin, Çocuklarında meydana gelen dil gelişim ve konuşma güçlüğünün nedenlerini kendi görüşlerine göre şu şekilde belirtmişlerdir.

 

•      Annenin gebeyken kontrolsüz ilaç kullanımı,

•      Annenin alkol ve madde kullanımı,

•      Annenin yanlış ve yetersiz beslenmesi,

•      Doğum esnasında ki olumsuz durumlar (erken doğum, bebeğin oksijensiz kalması, Sezaryen doğum hatası)

•      Doğum sonrası ilk günler Ağır hastalık vakaları, sarılık, yüksek ateş, erken doğum sonrası organ yetmezliği, mikrop ve bulaşıcı hastalık faktörü

•      Bebeğin küçükken beyninin sarsılması, beyin üstü düşmesi, kaza, başına ağır bir cismin çarpması veya başına vurulması sonucu beynin hasar alması.

•      0-3 yaş döneminde Ani bir Şok geçirme, Korkma vakaları, Şiddete maruz kalma, Anne ile yeterince vakit geçirememe, iletişim eksikliği,  Bakıcın olumsuz etkisi.

•      Dil gelişim ve konuşma probleminin interaktif dijital dünyadan (televizyon, tablet, telefon) kaynaklanmaktadır.

•      Çocuğun yeterince sosyalleşememesi, aktivitelere katılmaması, akran ortamında az zaman geçirmesi, eğitici ve öğretici oyunlar içinde olmamasından çocuğun dil gelişiminin yeterince gelişmemesi.

•      Çocuğun dil gelişim bozukluğu ve konuşma güçlüğünün (bilgisayar, oyun konsolu, dijital oyunlar, İnternet tabanlı tüm görsellerden) kaynaklanmaktadır.

•      Zihinsel gerilik, engellilik, genetik faktörler gibi sebeplerden ötürü geç konuşma güçlüğü ve ağır dil gelişim problemleri (hiç konuşamama, birkaç kelime ile konuşma, kelimeleri yutma, eksik konuşma, harfleri çıkaramama, ses veremem, söyleneni anlayamama) gibi faktörlerin etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.

 

ÖNERİLER;

 

•      Bu araştırmada çıkan sonuçların annelerin 0-3 yaş arası gelişmekte olan çocuklarının dil ve gelişim, konuşma problemlerinin çoğunlukla annenin hataları, biyolojik sebepler ve çevre etkenlerinin neden olabileceği görülmüştür. Bebek bekleyen anne adayları çocuklarının sağlıklı bireyler olabilmesi için doğum öncesi ve doğum sonrası çocuklarına ve kendilerine çok dikkat etmeleri, tedbirlerini ve hassasiyetlerini en üst düzeye çıkarmalarını önerebiliriz. Uzman hekimlerin, psikologların denetiminde sürekli görüşmeler, muayene yolu ile doğacak olan bebeklerin sağlıklı bir dil gelişimin olması sağlanabilir. Alınacak tedbirlerin bebeklerde konuşma güçlüğünün olmaması için hekimlerimize ve annelerimize büyük roller düşmektedir. 

 

ÇALİŞMAYI DESTEKLEYEN

 

ü  MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, İSTANBUL YUNUS EMRE İMAM HATİP ORTAOKULU

 

ü  İSTANBUL ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

 

ü  İSTANBUL BAHÇELİEVLER HALK EĞİTİM MERKEZİ

 

ü  ÜNİVERSİTY NORTHWESTERN/USA/AUSTRALİA

 

ü  ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ

 

ü  İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

 

ü  TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

 

ü  İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ

 

 

TEŞEKKÜREDERİZ.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Bahçelievler Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (2)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)
Tüm Yorumlar
Alara N Sevim
Merhaba Yıldırım Bayezit Öğretmenim. Çok güzel bir araştırma. Çok beğendim. Böyle güzel çalışmalar yapmanız beni çok mutlu ediyor. Saygılarımla. İstanbul'dan Bebek Hemşiresi Alara...
Yanıtla
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)
fatih
Hocam çok güzel bir araştırma olmuş. Takdir ettim.
Yanıtla
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)