Oyunlar 1 - Çelikçomak

OYUNLAR  1- ÇELİKÇOMAK

  • Çelikçomak

     

    İki takım arasında oynanan bir oyun olan çelikçomakta amaç çelik denilen kısa değneği, çomak denilen uzun değnekle havalandırıp mümkün olduğu kadar uzağa fırlatmaktır. Oyun için geniş bir arazi ve biri kısa, diğeri uzun iki değnek bulmak gerekir.

    Önce sahanın bir yerine bir çukur kazılır ve çelik uygun şekilde çukura bırakılır. Sonrasında ikiye ayrılmış gruplardan hangisinin oyuna başlayacağına karar verilir. Oyuna başlayan takıma 1.takım diyelim. 1. takımdan bir oyuncu çeliğe alttan vurarak havalandırır ve saha büyükse ikinci kez vurarak çukurdan mümkün olduğunca uzağa gönderir. Saha küçükse sadece alttan vurarak ileri doğru atar. Bu arada 2. takımın oyuncuları çeliği havada yakalamaya çalışır. Eğer herhangi biri çeliği yakalarsa atış yapan 1. takımın oyuncusu oyundan çıkar (elenir). 2. takıma, bu başarıdan ödülü belirlenen bir puan verilir. Çeliği yakalayamazlarsa, 2. takımdan bir oyuncu elindeki çelik ile çukur üzerine bırakılmış çomağı vurmaya çalışır. Vuramazsa 1. takım hanesine puan yazılır. Bu puan çeşitli şekillerde hesaplanabilir:

    - Çeliğin düştüğü nokta ile çukur arası çomak boyu veya çelik boyu ile ölçülerek bulunan rakam kadar puan 1. takım hanesine yazılabilir.

    - Çeliğin düştüğü nokta ile çukur arası adımlanarak bulunan rakam, puan olarak 1. takımı hanesine yazılabilir.

    - Daha karmaşık fakat daha eğlenceli bir puanlama yönteminde ise 1. Takım, 2. takım oyuncusunun kaç adımda çelikten çukura ulaşabileceğini söyler. Örneğin 5 adımda ulaşabileceği söylenmiş olsun. 2. takım oyuncusu gerekirse büyük adımlar atarak 5 adımda çukura ulaşmaya çalışır. Ulaşabilirse 2. takım 5 puan alır, ulaşamazsa A takımı 5 puan alır. Adım sayısını belirlemedeki can alıcı nokta rakibin çukura ulaşamayacağı ve aynı zamanda 1. takıma en yüksek puanı kazandıracak sayıyı seçmektir.

    Oyun sonunda hiç oyuncusu kalmayan takım oyunu kaybetmiş sayılır. Oyun bitmesine karar verildiğinde her iki takımın da oyuncusu varsa, daha yüksek puana sahip olan takım kazanır.

  • Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Mardin Midyat Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)