Okulumuzda Pardus Kullanıyoruz

Yerli ve Milli kaynakları kullanmanın gerekliliği ve öneminden hareketle okulumuzda millileştirilmiş yerli işletim sistemimiz PARDUS ‘un kullanılması ile ilgili projemizi hayata geçirmiş bulunmaktayız. Proje ile amaçlanan bilişim çağında yerli ve milli yazılımların kullanma zorunluluğunun farkındalığını artırmak. Yerli yazılımların gelişmesine katkı sağlamak.

 2017-2018 eğitim öğretim Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz projemiz ile İdari Ofislerimizdeki bilgisayarlarımız, Bilişim sınıfımızdaki bilgisayarlarımız ve etkileşimli tahtalarımızda Pardus işletimi tek seçenek olarak kullanılmaya başlandı.

 PARDUS nedir?

 PARDUS, Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kolay kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır.

 Pardus, bir Linux dağıtımı olmanın yanı sıra, kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak / özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabaları ile birlikte bir projeden daha çok bir program haline gelmiştir. Pardus şemsiyesi altında özgün projeler şeffaf bir şekilde geliştirilerek özgür yazılım dünyası ile paylaşılmaktadır.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Yalova Armutlu Kapaklı Tülay İlgen Ortaokulu

Kaynak:https://kapaklitlayilgenortaokulu.meb.k12.tr/icerikler/okulumuzda-pardus-kullaniyoruz_4240839.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)