Okulumuzda Ebru Çalışması

Okulumuzda Düşler Atölyesi ekibi ile birlikte Ebru yapım teknikleri anlatıldı ve öğrencilerimiz Ebru sanatı ile tanışarak ilk deneyimlerini gerçekleştirmiş oldular.

Okul müdürümüz Meltem KAVRAZ ve Okul-Aile Birliği´nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte öğrencilerde yaparak-yaşayarak öğrenmenin sevinci gözlemlendi.


Ebru Sanatının hangi ülke ve zamanda ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle beraber, bir çok araştırmacının ortak kanısı, bu sanatın Türkistan’ın Buhara şehrinde ortaya çıktığı ve İran üzerinden Osmanlı imparatorluğu sınırlarına geçtiği yönündedir. Kemalat derecesindeki en güzel ebru çalışmalarının ilk defa İstanbul’da Türk ebru sanatçıları tarafından yapılmış olması ve bu ebru çalışmalarının hali hazırda bu sanatla ilgili elimizde bulunan en eski tarihsel belge olmaları, bunun ispatı sayılmaktadır..
     Ebru kelimesinin anlamı hakkında Ebru kelimesinin, Farsça bulut veya bulutumsu anlamına gelen “ebr” kelimesinden türediği düşünülmektedir. Su yüzeyine serpilen boyaların ve bunların kağıt veya herhangi bir yüzeye alındıktan sonraki görüntülerinin bulutu anımsatması bu kanıyı güçlendirmektedir. 
     Ebru sanatı İpek yolu aracılığıyla İstanbul’dan Avrupa’ya geçmesi 15.yy’a dayanıyor. Yolcular ve ticaret için bu yolu kullanan bazı kişiler, ülkelerine dönerken İstanbul’dan ebrulu kağıtlar ve ebruyla süslenmiş bazı kitaplar götürmüş olmalılar yanlarında. Avrupa’da bu kağıtlar, yüzyıllar boyunca Türk kağıdı olarak adlandırılmış, kitap süsleme ve değerli evrak olarak kullanılmak üzere Türk ebru sanatçılarından satın alınmıştır. Bu kağıtların değerli evrak olarak kullanılmaları ise her ebru kağıdının farklı olması ve üzerlerinde yapılacak en ufak tahrifatı belli etmelerinden dolayıydı. 
      Son birkaç on yıla bakıldığında ebru sanatının kaybolmuş bir sanat olma tehlikesinden kurtulduğu görülmektedir. Bunda gelişen iletişim araçları aracılığıyla ebru sanatçıları ve bu sanata meraklı insanların, bu sanatın bir çok insan tarafından tanınıp sevilmesi yönünde yaptıkları çalışmaların büyük etkisi olmuştur. Başka bir açıdan bakıldığında, gelişen boya teknolojisi ve aranılan hemen hemen her tür ebru malzemesinin, eskiye nazaran çok daha kolay elde edilmesi de bu sanatın tekrar yaygınlaşmasına yol açan başka bir nedendir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Maltepe İsmet Kuralkan Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)