Öğrenciler Nasıl Motive Edilmeli, Nelere Dikkat Etmeliyiz

Başarıda, motivasyon kuşkusuz büyük öneme sahiptir. Özellikle LGS, YKS gibi sınavlara hazırlık süreci çok zorlu ve yorucu olmaktadır. Bu süreçte sürekli ders çalışmak zorunda kalan öğrencilerin bu devamlılıklarını sağlamaları için yüksek motivasyona sahip olmaları gerekmektedir.

Tabi ki bazı öğrenciler yüksek iç motivasyona sahip olmaları nedeniyle bu uzun ve zorlu sınava hazırlık sürecini daha verimli ve kolay atlatabilmektedir. Fakat yeterli iç motivasyona sahip olmayan öğrenciler için bu süreç çok daha zorlu geçmektedir. Söz konusu ergenler olduğunda motivasyon yöntemi daha da önemli hale gelmektedir. Bu durumda da ebeveynler ve öğretmenler devreye girerek öğrencileri motive etmeye çalışmaktadır. Ancak burada da doğru motivasyon yöntemleri önem kazanmaktadır. Ebeveyn ve öğretmenler öğrencilerin motivasyonunu sağlamak için yoğun çaba sarf etmektedirler. Fakat bazen öğretmenlerin ve ebeveynlerin bu yöndeki çabaları bazı yanlış yaklaşımları nedeniyle ters tepebilmektedir. Peki öğrencileri nasıl motive etmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Leiden Üniversitesinde yapılan araştırmada "Gençlerin olumsuz geri dönüş aldıklarında yetişkinlere göre daha az beyin aktivitesi göstermelerine rağmen, olumlu geri dönüş aldıklarında daha fazla beyin aktivitesi gösterdikleri ortaya çıktı. Görünüşe göre, gençlerin beyinleri teşvik edilmeye ve onaylanmaya daha çok odaklanırken, cezalandırma ve kınama olduğunda bu daha az oluyor." denilmekte.*

  Araştırmanın ortaya koyduğu sonuç, olumsuz ifadeler gençlerde çok etkili olmamaktadır. Öğrencileri; olumsuz, kınayan, eleştiren ve yargılayan ifadeler ile ders çalışmaya motive etme girişimi başarılı olmadığı gibi öğrencilerin motivasyonlarını daha da düşürmektedir. Ebeveynler çocuklarını, arkadaşlarıyla kıyaslayarak veya gelecekle ilgili "İyi bir liseyi kazanamazsın.", "Gelecekte işsiz kalırsın.", "Arkadaşların senden daha iyi okulları kazanır.", "Çalışmazsan başarısız olursun." gibi olumsuz ve tehdit içeren cümlelerle motive etmeye çalıştıklarında bu cümleler öğrencileri motive etmemekte, motivasyonlarını düşürüp kaygılarını artırmaktadır. Bu nedenle sınav hazırlık sürecinde zaten stresli ve gergin olan öğrencileri bu şekilde eleştiren, yargılayan, kıyaslayan olumsuz ifadeler ile motive etme çabasından uzak durmalıyız.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Rize Çayeli Büyükköy İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)