Kovid - 19 Aşısı: Randevu Alma, Sık Sorulan Sorular. . .

Tüm öğretmenlere aşı randevusu açıldı. Öte yandan T.C. Sağlık Bakanlığı Covıd-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu tarafından resmi genel ağ (internet) sayfası oluşturuldu. Bu sayfada aşı ile ilgili çeşitli bilgilere yer veriliyor. Güncelemeler için resmi sayfaları takip edebilirsiniz.

8 ADIMDA AŞI RANDEVUSU İÇİN tıklayınız

AŞI UYGULANACAK GRUP SIRALAMASI İÇİN tıklayınız

SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN tıklayınız

AŞI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER İÇİN tıklayınız

COVİD 19 AŞISI BİLGİLERİ İÇİN tıklayınız

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI COVİD 19 AŞISI BİLGİLENDİRME
PLATFORMU SAYFASI İÇİN tıklayınız

AŞI RANDEVUSU NASIL ALIRIM?

  • Vatandaş "Aşı Durumunu" e-Nabız hesabından veya 2023'e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenir.

e-Nabız uygulamasına girerek COVID-19 aşısı yapılacak grupta olup olmadığınızı kontrol ediniz. 
Aşı yapılacak grupta olup olmadığınızı kısa mesaj (SMS) ile öğrenmek için AŞI yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası ve T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesini yazıp 2023'e kısa mesaj (SMS) gönderebilirsiniz. (Örnek: AŞI 12345678910 1234) 
Aşı yapılacak grupta iseniz Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS web, MHRS mobil, Alo 182) veya e-Nabız üzerinden aşı için randevu alınız. Temas riskini en aza indirmek için lütfen, randevu almadan sağlık kuruluşuna başvurmayınız. 

  • Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlem tamamlanır.
  • Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir.
  • Vatandaş "randevu tarihinde" randevu aldığı sağlık kuruluşuna gider.
  • Aşıyı uygulayacak sağlık personeli, AŞILA uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar.
  • Uygulama üzerinden, uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra AŞI UYGULANIR.
  • Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. doz randevusunu oluşturur.
  • 2. Doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile iletilir.
  • Vatandaş randevu ve aşı bilgilerine e-Nabız hesabından da ulaşabilir.
  • Vatandaş elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar Uygulamalarından ulaşabilir.

(Kaynak: https://covid19asi.saglik.gov.tr/Eklenti/40457/0/8adimdanasilasiolurumafis50x70cmpdf.pdf?_tag1=91A6ACDDAB290ECAAA57A927362AB87B4C090400)

***

YAN ETKİLERLE KARŞILAŞTIĞIMDA NELER YAPMALIYIM?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.
(https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77715/covid-19-asisi-sonrasi-yan-etkiler.html)

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:
- Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Yorgunluk 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.
- Hafif ateş, titreme 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Baş ağrısı 
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Kas/eklem ağrısı 
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Kusma, ishal 
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

(Kaynak: https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77716/yan-etkilerle-karsilasildiginda-yapilacaklar.html)

***

BAZI SIKÇA SORULAN SORULAR

Grip ve/veya Zatürre aşısını yeni yaptırdım. Covid-19 aşısı olabilir miyim?
Grip ve/veya zatürre aşısı olduktan en az 2 hafta sonra inaktif COVID-19 aşısı olabilirsiniz.  

COVID-19 aşıları nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?
COVID-19 aşıları, bilim tarihinde 2009 pandemik domuz gribi aşılarından sonra bu kadar hızlı hazırlanan ilk aşıdır. Virüs ailesinin tanınıyor olması, Koronavirüslerin biyolojisinin ve nasıl davrandığının bilinmesi, bilim tarihinde belirli bir yol katedilmesi, bilgiye erişimin kolaylaşması, moleküler genetik bilimindeki ilerlemeler, kullanılan cihaz teknolojisi ve metotların yıldan yıla gelişme göstermesi, bilim insanları arasında elde edilen bilginin hızla koşulsuz olarak paylaşılması, klinik çalışmalarda hızlı yol alınması ve acil çözüm bulma çabası aşı üretim sürecini hızlandırdı. COVID-19 aşıları da diğer aşı ve ilaçlarda olduğu gibi kalite, güvenlilik ve etkinlik konusundaki yasal gereklilikler izlenerek geliştirilmektedir.

İnaktif COVID-19 aşısı nedir? Kaç doz yapılacak? Gebelere uygulanır mı? Emziren kadınlara uygulanır mı?
İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19'a neden olan Yeni Koronavirüs'ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır.
Gebelikte inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. 18 ve üstü yaştaki kişilere dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanacaktır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilir. Emzirme döneminde inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.

COVID-19 mRNA aşısı kimlere uygulanacaktır? Kaç doz uygulanacak? Gebelere ve emzirme döneminde uygulanabilir mi?
Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiştir. Bilindiği üzere ülkemizde COVID-19 aşılamasına ilk olarak inaktif COVID-19 aşısı ile başlanmış olup 14.01.2021 tarihinden bu yana söz konusu gruplara sırasıyla uygulanmaktadır. COVID-19 aşısı uygulanma zamanı gelen kişilerin tercihlerine göre COVID-19 mRNA aşısı veya inaktif COVID-19 aşısı uygulanabilecektir. En az dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanacaktır. Emzirme döneminde COVID-19 mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Gebelikte COVID-19 mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilir.

COVID-19 mRNA aşısının yan etkileri var mıdır?
Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Klinik çalışmalarda COVID-19 mRNA aşısı sonrası bildirilen yan etkiler genellikle yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, lenfadenopati şeklindedir. COVID-19 mRNA aşısının ciddi alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür. Aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Zatürre aşısını yeni yaptırdım. Covid-19 aşısı da olmama gerek var mı?
Zatürre (pnömokok) aşıları COVID-19'a karşı koruma sağlamamaktadır. Dolayısıyla COVID-19'a karşı korunabilmek için ona özel üretilmiş COVID-19 aşısının uygulanması gerekmektedir.   

Grip aşısını yeni yaptırdım. Covid-19 aşısı da olmama gerek var mı?
Grip (mevsimsel influenza) aşıları COVID-19'a karşı koruma sağlamamaktadır. Dolayısıyla COVID-19'a karşı korunabilmek için ona özel üretilmiş COVID-19 aşısının uygulanması gerekmektedir.

COVID-19 aşısı sonrası grip ve/veya zatürre aşısı yaptırabilir miyim?
İnaktif COVID-19 aşısı olduktan en az 2 hafta sonra grip ve/veya zatürre aşısı olabilirsiniz.

Aşı yaptırdıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam edecek miyim?
Aşı uygulandıktan sonra hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alır. Bununla birlikte herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir. Ayrıca aşılanan kişi kendisi korunuyor olsa bile virüsü aldıysa başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından artık önlemlere gerek olmadığı açıklanana kadar bu önlemlerin alınmasına devam edilmelidir.

İnaktif Covid-19 aşısında domuz içeriği var mı?
İnaktif COVID-19 aşısında domuz içeriği bulunmamaktadır. 

İnaktif Pandemik Covid-19 aşısı CoronaVac'ın içeriği nedir?
CoronaVac aşı içeriğinde; SARS-CoV-2 antijeni (600SU), adjuvan olarak alüminyum hidroksit (0,45 mg/ml), izotonik ajan olarak sodyum klorür (9,0 mg/ml), tampon ajanları olarak disodyum hidrojen fosfat (1,16 mg/ml) ve monosodyum hidrojen fosfat (0,2 mg/ml), pH ayarlayıcı olarak sodyum hidroksit ve enjeksiyonluk su bulunmaktadır.

Corona-19 geçirdim, yine de aşı yaptırmalı mıyım?
COVID-19 geçirmiş kişilerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. COVID-19 geçirmiş sağlık çalışanlarına, virüse maruz kalma oranı en yüksek grup oldukları için hastalığı geçirdikten 1 ay sonra; COVID-19 geçirmiş diğer risk gruplarına ise hastalığı geçirdikten 6 ay sonra aşı uygulanabilecektir.

 (Diğer Sıkça Sorulan Sorular  ve Buruların Devamı İçin Kaynak: https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77694/sikca-sorulan-sorular.html)

Kaynaklar:
- https://covid19asi.saglik.gov.tr/
- https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77715/covid-19-asisi-sonrasi-yan-etkiler.html
- https://covid19asi.saglik.gov.tr/Eklenti/40457/0/8adimdanasilasiolurumafis50x70cmpdf.pdf?_tag1=91A6ACDDAB290ECAAA57A927362AB87B4C090400
- https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77694/sikca-sorulan-sorular.html
- https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77897/video.html

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Sarıkamış Alisofu Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)