Kapadokya Üniversitesi Öykü Yazma Yarışması

Kapadokya Üniversitesi Öykü Yazma Yarışması Düzenliyor. Yarışmaya Türkiye Geneli Ortaöğretim Öğrencileri Katılabilir. Geleneksel Liseliler Öykü Yarışması Gezegenin Geleceği: Kaygılar Ve Umutlar.

Yarışma Ödülleri

Birincilik Ödülü 1.750 Türk Lirası Kitap Vb. Hediye Çeki
İkincilik Ödülü 1.250 Türk Lirası Kitap Vb. Hediye Çeki
Üçüncülük Ödülü 7500 Türk Lirası Kitap Vb. Hediye Çeki
Yarışmada Dereceye Giren Yirmi Öykü Kitaplaştırılacak, Öykü Sahiplerine Kitaptan 20 Adet Hediye Edilecektir.

Yarışma Kapsamı
Türkiye'de Yarışma İle İlgilenen Tüm Lise Düzeyindeki Ortaöğretim Kurumlarını Kapsamaktadır.

Yarışmanın Amacı
Gençlerin öykü yazarak yazma becerilerinin; duygu, düşünce ve gözlem yeteneklerinin; Türkçeyi yazım kurallarına uygun olarak kullanmalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Kapsam
Yukarıdaki amaç doğrultusunda düzenlenecek yarışma, Türkiye'de yarışma ile ilgilenen tüm lise düzeyindeki ortaöğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Hedefler
İyi örnek olarak kabul edilen çalışmaların ortaya çıkarılması, yaygınlaştırılması ve diğer kurumlar tarafından paylaşılması; öğrenciler ve öğretmenler arasında daha iyiyi yakalamak konusunda bir yarışma ortamı oluşturarak, onların motive edilmesi; genel anlamda sanatın, özelde edebiyatın eğitime katkı düzeyinin yükseltilmesi.

Yarışma Konusu
"Gezegenin Geleceği: Kaygılar ve Umutlar" olarak belirlenmiştir.
Türkiye genelindeki tüm ortaöğretim öğrencilerine açık olan yarışma, gençlerimizin mevcut dünya düzeninin getirdiği kaygılara karşı farkındalıklarını artırarak hayal güçlerini zenginleştirmeyi ve kaygılar ile dolu bir dünyada da umudun yeşerebileceğini hatırlatmayı hedeflemektedir. Muhtemel kaygı senaryoları, iklim konusunu ele alan kurgular, alternatif tarih yazımı, kıyamet kurgusu, distopik dünyada umut ve ümitvar distopyalar gibi başlıklar yarışmanın alt temalarıdır.

Kurullar

Seçici Kurul: Seçici kurul, bilinen öykü yazarı ve edebiyat eleştirmenlerinden Kapadokya Üniversitesi tarafından oluşturulur.
Düzenleme Kurulu: Kapadokya Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından görevlendirilecek 3 öğretim elemanından oluşur.

Yarışmaya Katılım Koşulları
Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilir. Ekli (Ek-1) başvuru formuyla üniversiteye iletilir. Üniversitede düzenleme kurulu tarafından öyküyü yazanın kimliği, sayfanın üstünde yazılacak "RUMUZ"la belirtilir. Yarışmacının açık kimliğini, varsa telefonunu ve e-posta adresini içeren yazı bir zarfa yerleştirilir. Zarfın üzerine, sadece öykü yazarının "RUMUZ"u yazılır. "RUMUZ"lu öyküler, seçici kuruldaki üye sayısı kadar çoğaltılarak kurul üyelerine elden ya da kargo aracılığıyla iletilir.

Yarışmanın Takvimi

S:NO. FAALİYETİN ADI TARİHİ
1 Okullardaki tüm öğrencilerin 'Öykü Yazma''ve ''Yarışma Kuralları'' hakkında bilgilendirilmesi... 31.01.2021
2 Eserlerin Kapadokya Üniversitesine teslimi 30.04.2021
3 Eserlerin düzenlenerek Seçici Kurul Üyelerine teslimi 15.05.2021
4 Seçici Kurul Üyeleri tarafından dereceye girenlerin belirlenmesi 04.06.2021
5 Ödül Töreni 11.06.2021

Yarışmada Uyulacak Kurallar:
Öyküler bilgisayar ile A4 boyutunda, Calibri formatında, bir buçuk satır aralıklı ve 12 boyutla yazılacaktır. Öyküler 2 sayfadan az, 5 sayfadan çok olmamalıdır.

Değerlendirme:

Seçici Kurul üyeleri aldıkları öyküleri 100 puan üzerinden değerlendirir. Yapacakları bir toplantıyla yarışmacılara verdikleri puanları birleştirerek yarışmada dereceye girenleri belirler. Değerlendirmede hikâyenin özgünlüğü 60, dilin kullanımı – üslup 40 puan üzerinden puanlanacaktır. Düzenleme kurulu tarafından ödül töreni düzenlenir.

Diğer Hususlar:
• Bu yarışmaya katılım ücretsizdir.

• Kapadokya Üniversitesi temsilcileri, jüri üyeleri ile birinci dereceden yakınları (akrabaları) yarışmaya katılamazlar.

• Yarışmaya katılacak eserlerin telif haklarıyla ilgili olarak, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında 21. Maddesinde tanımlanan "İşleme", 22. Maddesinde tanımlanan "Çoğaltma", 23. maddesinde tanımlanan "Yayma", 24. maddesinde tanımlanan "Temsil" ve 25. maddesinde tanımlanan "İşaret, Ses ve/veya Görüntü Nakline Yarayan Vasıtalarla Umuma İletim" mali haklarını kullanma hususunda öğrencilerin izni doğrultusunda Kapadokya Üniversitesi tam ruhsatla yetkilendirilmiş sayılacaktır. Bu yetkilendirme için ekli taahhütnamenin eser sahibi öğrenciler tarafından doldurulması gerekmektedir.

• Yarışmaya gönderilen öyküler daha önce yayınlanmamış ya da herhangi bir ödül kazanmamış veya kopyalanmamış olmalıdır.

• Yarışma kapsamında verilecek kişisel veriler, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca üçüncü kişi, kurum vb. ile paylaşılmayacak, Kapadokya Üniversitesince saklanacaktır.

• Covid-19 salgını nedeniyle ödül töreni çevrim içi olarak yapılacaktır.

• Engelli bireylerin etkinliğe katılımıyla ilgili gerekli tedbirler üniversite tarafından alınacaktır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Fatih Ahmet Rasim Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)