İtec Projesi Nedir ?

iTEC Geleceğin Sınıflarının Tasarımıdır. Proje,Avrupa çapında 15 Eğitim Bakanlığının katılı ile öğretmenleri, politika yapıcıları, pedagoji uzmanlarını, yenilikçi öğretim uygulamaların tanıtmak üzere eğitim süreçlerinin her raşamasındaki temsilcileri bir araya getirmektedir.

iTEC içindeki eğitim araçları ve kaynakları, 19 Avrupa ülkesindeki 2.000´den fazla sınıfta temelde öğretme ve öğrenmeyi yineden tasarlayabilecek sürdürülebilir bir model sağlamak amacıyla pilot çalışmları yapılmıştır.  iTEC´in amacı sistematik bir değişim meydana getirmektir. Avrupa´daki çocukları 21. Yüzyılın iş ve toplumuna hazırlamak için mevcut ve gelişmekte olan teknolojileri Öğrenme Etkinliklenini katmaktadır.

      Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programından finansmanlı "Katılımcı Sınıf için Yenilikçi Teknolojiler (iTEC) Projesi"Avrupa çapında, 18 ülkenin Eğitim Bakanlıklarına bağlı pilot okullarda Eylül 2010´dan beri uygulanmaktadır. 5 fazdan oluşan ve 3. fazdan itibaren yaygınlaştırılma sürecine giren projeye ülkemiz adına Bakanlığımız, 26 Nisan 2010 tarihli iTEC Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiş olup 14/02/2012 tarih ve 2792 sayılı Bakan Onayı ile Yeğitek tarafından yürütülmektedir. Yeni teknolojilerin Yenilikçi Pedagojiler ile uygulanmasına odaklı bir Eğitim-Öğretim Projesi olan iTEC ile öğrencilerin müfredat gereksinimlerini proje tabanlı öğrenme modeli üzerine kurulu Öğrenme Hikayeleri ve destekleyici web araçlarını kullanarak karşılamaktadır. Proje kapsamda öğretmenlere Öğrenme Hikayeleri ve Öğrenme Aktiviteleri arşivi sunulmakta ve kullanımı için rehberlik edilmektedir. Bu Öğrenme Hikayeleri ve Öğrenme Aktiviteleri öncelikle iTEC projesinin bir parçası olarak geliştirildi ve teknolojiyi kullanarak, müfredat öğretiminde yeni ve ilgi çekici yaklaşımlar benimsetmek için Avrupa çapında öğretmenlere ilham vermede son derece başarılı olduğu kanıtlandı Öğrenme Hikayeleri tasarımı, 21. Yüzyıl becerileri ve öğretmen yeterlikleri araştırmaları ile desteklenmektedir. Bu alandaki önceki çalışmaların özellikle UNESCO yeterlik çerçevenin pratik kullanımını kolaylaştıran bir öğretmen yeterlilik çerçevesi benimsenmiştir. Yetkinliklerin Öğrenme Aktiviteleri ile eşleştirilmesi ayrıca öğretmenlere, geliştirmek istedikleri yetkinliklere göre Öğrenme Aktivitelerini seçme imkanı verir.

 

iTEC Yaklaşımı Nedir?

Gençleri 21. Yüzyıl toplumu ve işyeri fırsat ve zorluklarını karşılayacak yetki ve tutumlar ile daha iyi donatmak için sınıf uygulamalarında değişiklik meydana getirmek üzere tasarlanmıştır. Yaklaşım, teknoloji destekli yenilikçi pedagojik yaklaşımlar kullanarak, Geleceğin sınıfı senaryolarına ve Çekici ve etkili Öğrenme Aktiviteleri sistematik tasarımına dayanır. 

Öğrenme Senaryoları

      • Öğrenme senaryoları sınıf içi öğrenme deneyimlerinin genel açıklamasıdır. Eğitimde, toplumda ve teknolojide ortaya çıkan eğilimlerden alınıp uyarlanırlar.
      • Öğrenmenin gerçekleştiği bağlamı ve çevreyi açıklarlar.Ayrıca öğretmen ve öğrenciler arasındaki iletişimi açıklarlar.
      • Amaçları, öğretmenlerin hâlihazırdaki uygulamalarını değerlendirmeleri ve tekrar düşünmelerini sağlamak için öğretme ve öğrenme vizyonu sağlamaktır.[/col]

Öğrenme Hikayeleri

      • Öğrenme etkinliklerinin paketlenmiş halidir.
      • Öyküsel anlatıma sahiptirler.
      • Öğretmenlerin en fazla ilgisini çeken bölümdür.
      • Bir hikaye anlat, bir oyun oluştur, sınav hazırlığını öğrenme etkinliklerine gömme

Öğrenme Etkinlikleri

    • Öğrenme senaryolarına dayanırlar ve sınıf etkinliklerini açıklarlar. Grupla çalışma, bireysel çalışma, hayal et, yansıt aktiviteleri vardır.

iTEC 1. faz ön pilotunda üretilen 20 adet ilk mini Öğrenme Senaryoları

  1. Değişim yoluyla destekleme 
  2. Anlaşılır Öğretim 
  3. Rakipler değil ortaklar 
  4. Simüle Edilmiş Otantik Ortamlar 
  5. Sonsuz Seçim 
  6. Girişimcilik ve İşbirliği 
  7. Çevrimiçi Depolar
  8. Tomlumsal Katılım ile Fırsatların Genişletilmesi
  9. Kaynakça ileri Teknoloji
  10. Öğretmenden Genişlik
  11. Neden Gerçek Varken Aİ (Yapay Zeka)
  12. Fırsat Ekranı
  13. Kaynakça İleri Teknolojiler
  14. Neden Gerçek Varken Aİ (Yapay Zeka) Olmalı
  15. Okul Dışı Konular
  16. Öğrenmeyi Tasarlama 
  17. Herkes için Tasarım 
  18. Esnek ve Akıcı alanlar 
  19. Yaşam Boyu öğrenme 
  20. Depolar ve Yanıtlar Tepkisel Öğretim

iTEC 1. 2. 3. ve 4. faz Öğrenme Senaryoları

iTEC 5. faz Öğrenme Senaryoları

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Bahçelievler Mustafa Kemal Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)