İsg Hizmetleri (Öğrenci/çırak İsg İşlemleri)

T.C.

KEPEZ KAYMAKAMLIĞI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

 

 

 

Sayı: 52976448-918.01-E.9778761                                         18.05.2018

Konu : İSG Hizmetleri (Öğrenci/Çırak İSG İşlemleri) 

          

 

DAĞITIM YERLERİNE 

 

İlgi    : a) 4857 sayılı İş Kanunu

b) 6331 sayılı İş Sağlığı ve  Güvenliği Kanunu 

            c) Bakanlığımız 2014/16 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Genelgesi

            d) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün                      2016/21 sayılı Genelgesi.

            e) Bakanlığımız 16/12/2015 tarih ve 12964517 sayılı yazısı.

            f) Müdürlüğümüz 18/07/2017 tarih ve 10933876 sayılı yazısı.

 

 

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul/kurumlarında çalışanlar, öğrenciler ve ziyaretçilere sunulan İSG hizmetleri; ilgi(a),(b) Kanun ve ilgi (c) Genelge doğrultusunda yürütülmektedir.

Buna göre; personelin işyerinde iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına yakalanması durumunda, işverenin üç (3) iş günü içinde SGK´ ya bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Okul ve kurumlarımızda görev yapan İş-Kur personeline ait bildirimlerin müdürlüğümüz tarafından yapılması nedeniyle İş-Kur personelinin iş kazası geçirmesi/meslek hastalığına yakalanması durumunda zaman kaybetmeden müdürlüğümüze bilgi verilmesi ve gecikmeye mahal verilmemesi önem arz etmektedir.

Ayrıca, Mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında; işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışması, işletmelerde yapılan pratik eğitimler ile atölye ve laboratuvarlarda yapılan mesleki eğitim uygulamalarında çıraklara ve öğrencilere yönelik İSG uygulamaları ile ilgili açıklamalar ilgi (e) yazıda belirtilmiştir. İlgi (e) yazının A maddesinin 5. Fıkrasında ´´İşletmelerde çırak ve öğrencilerin iş kazası geçirmesi ve meslek hastalığına yakalanması durumunda; gerekli bütün yasal yükümlülüklerin işletme yetkililerince yerine getirilmesi ve gerekli bildirimlerin işletme işveren/işveren vekili tarafından en geç bir sonraki iş gününe kadar okul müdürlüğüne bildirilmesi, okul idaresi tarafından (koordinatör müdür yardımcısı) bildirimlerin yasal süresi (3 iş günü) içinde e-SGK sistemine girişinin yapılması´´ şeklinde tanımlanan ve uygulanmakta olan süreç, ilgi (d) Genelgenin ´´1.3.2. 6331Sayılı Kanun Kapsamı ve İstisnaları´´ başlıklı bölümünün son paragrafında ´´5510 sayılı Kanunun 5.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan çırak ve stajyer öğrenciler ile aynı maddenin (e) bendi kapsamındaki İş-Kur kursiyerlerinin staj gördükleri sırada iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığına tutulmaları halinde, söz konusu kişilerin çalıştığı/staj gördüğü iş yeri işverenleri tarafından bildirimleri manuel olarak kağıt ortamında yapılacak ve yükümlülüğün süresinde yerine getirilmemesi durumunda idari para cezaları eğitim veya staj gördükleri iş yeri işverenlerine uygulanacaktır.´´ şeklinde değiştirilmiş olması sebebiyle okul idaresinde ve e-SGK uygulaması üzerinden yapılmakta olan  bildirim zorunluluğu iş yeri işverenlerine manuel olarak ekte gönderilen form ile yapılacak şekilde  değiştirilmiştir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Antalya Kepez Şerife Tufan İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)