İçerik Üretim Sistemi (İüs) İçerik Ekleme Kullanıcı Sözleşmesi

İÜS, elinizdeki dijital materyalleri yükleyip depolayabilmenize, bu materyallerden öğrenme adımı ve ders akışı üretebilmenize , bunun yanında sistem üzerinde sorular ekleyip, sınavlar hazırlayabilmenize ve tüm bunları derslerinizde kullanarak teknoloji ile zenginleştirilmiş yeni nesil öğrenme ortamları oluşturabilmenize imkan sağlayan bir platformdur.

Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın en önemli amaçlarından bir tanesi içerik havuzunu sürekli güncel ve zengin tutmaktır.

EBA’nın bir diğer önemli amacı kullanıcılarına seçkin ve kaliteli içerikler sunmak ve eğitim adına daha iyi hizmet verebilmektir. Bu sebeple, İÜS’de, eğitimle ilgili tüm paylaşımların özgürce yapılması, hizmet kalitesinin en yüksek seviyede sunulması ve kullanıcıların yasal haklarının korunması adına bazı kurallar ve kullanım şartları oluşturulmuştur.

EBA kullanıcıları tüm paylaşımlarından, paylaştıkları tüm bilgilerin niteliğinden ve içeriğinden ve bu içeriklerin üçüncü şahısların fikri haklarını ihlalinden münferiden kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen sınırlamaları aşan içeriğe ve içeriği yayınlayanlara devlet veya hak sahibi üçüncü şahıslar tarafından yöneltilen tüm hukuki ve cezai yaptırımlardan EBA sorumlu olmayıp bizzat kullanıcı sorumludur.

İÜS İLKELERİ

  • İçeriğin uygunluğu: İçerikler, İÜS yapısındaki kategorilere uygun nitelikte, eğitime yönelik olmalıdır. İçerikler, öğrenci, öğretmen ve eğitim paydaşlarının yararlanabileceği nitelikte olmalıdır. 
  • Doğruluk: İçerikte yer alan bilgilerin doğru olması gereklidir. Yanlış bilgi içeren içeriklerin sorumluluğu gönderen kişiye aittir. Yanlışlık tespit edildiğinde yanlış bilgi içeren içerikler siteden kaldırılır. 
  • Özel hayat – Kişilik haklarına saygı: Kişilerin özel hayatlarını yansıtan, 3. şahısların kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan, T.C. anayasası ve kanunlarına aykırı içerikler İÜS’de yayınlanamaz. Bu kurallara uyulmaması halinde gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını kullanıcı kabul etmiş sayılır. 
  • Dil ve anlatıma uygunluk: İçeriğin (a) dili sade ve anlaşılır olmalı ve (b) Türkçe dilinde hazırlanan yazılı ve sözlü bilgiler Türkçe dilbilgisi kurallarına uygun olmalıdır (bkz: https://www.tdk.gov.tr).
  • Yasalara ve genel ahlaka uygunluk: İÜS’de yayınlanan içerikler anayasa ve yasalara aykırı unsurlar içeremez. Çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyecek hiçbir öğe İÜS’de yayınlanamaz.
  • Telif hakları: Telif hakkı üçüncü şahıslara ait olan, üçüncü kişilerden fikri mülkiyet hakları kullanıcı tarafından devralınmamış olan veya telif hakkı sahibinden gerekli izinlerin alınmadığı içerikler siteye gönderilmemelidir. Üçüncü şahıslara ait eserlerin sitede paylaşılması halinde tüm sorumluluk eseri gönderen kişiye aittir. 

Kullanıcı, geliştirdiği/geliştireceği içeriklerin kendisi tarafından bizzat ve münferiden hazırlandığını; içeriklere ilişkin fikri, sınai, mali ve manevi nitelikli fikri mülkiyet haklarının kendisine ait olduğunu; hukuka aykırılık taşıyacak şekilde başka kaynak ya da kişilerden alıntı yapılmadığını, 3. kişilerin telif hakları veya diğer haklarını ihlal eden herhangi bir unsur içermediğini; MEB’in belirlediği ders programlarına (müfredata) uyumlu olduğunu bilimsel olarak doğru ve eksiksiz bilgi içerdiğini; Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre suç teşkil eden unsurlar ile hiçbir şahıs kurum ve kuruluşa hakaret içeren unsurlar bulunmadığını; içerikleri ilk defa MEB için yarattığını, mali haklarını başka şahıslara/kurumlara önceden devretmediğini, devir konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadığını beyan, kabul, tekeffül ve taahhüt eder.  

Kullanıcı, geliştirdiği/geliştireceği içeriklerin (içerdiği her türlü içerik, şekil ve şemalar, öğrenme ve öğretme tekniği, yazılı metinler dahil olmak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere eser niteliğini haiz tüm çalışmalar dahil) doğrudan doğruya yahut işaret, ses veya resim nakline yarayan aletlerle umumi mahallerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil suretiyle faydalanma hakkı, temsilin umuma arz edilmek üzere vuku bulduğu mahalden başka bir yere herhangi bir teknik vasıta ile nakli, onu işlemek suretiyle faydalanma hakkı, aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı, aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, radyo-televizyon, uydu ve kablo gibi telli veya telsiz yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla veya dijital iletim de dahil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayınlanması ve umuma iletilmesi hakkı; aslı ya da çoğaltılmış nüshalarının telli veya telsiz araçlarla satışı veya diğer biçimlerde umuma dağıtılmasına veya sunulmasına ve gerçek kişilerin seçtikleri yer ve zamanda eserine erişimini sağlamak suretiyle umuma iletimine izin vermek veya yasaklamak hakkını, aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, kiralamak, ödünç vermek, satışa çıkarmak veya diğer yollarla dağıtmak hakkını, yurt dışında çoğaltılmış nüshaların yurt içine getirilmesi ve bunlardan yayma yoluyla faydalanma hakkını, Yurt dışında çoğaltılmış nüshalarını yayma hakkı kapsamında ithali/ihracı ve ihracı/ithaline izin ve yasaklama hakları, her dile tercüme hakkını, İşleme hakkını ve bunlarla sınırlı olmamak üzere devri kabil tüm mali nitelikli fikri mülkiyet haklarını, gayrikabili rücu, yurtiçi ve yurtdışı/tüm dünyada geçerli olmak üzere ve herhangi bir süre, devir ve alt lisans kısıtlaması olmaksızın gayrımahdut surette ve tüm tasarruf hakları tamamen Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olmak üzere münhasıran devrettiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. İşbu mülkiyet devri hükmünde olan hak devriyle birlikte Kullanıcı’nın geliştirdiği/geliştireceği içerikler üzerinde varsa manevi haklar dışında hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Kullanıcı, işbu manevi hakların kullanımı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) yetkilendirmiş olup; umuma arzına izin verdiğini, umuma arz edilip edilmemesi, yayımlanma zamanını ve yayımlanma tarzını belirlemek konusunda 
Kullanıcı, işbu Sözleşme ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın devre konu fikri mülkiyet mali haklarını iktisap etmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiği tüm hak ve yetkilerin sınırsız ve tam olarak kullanılmasını sağlamak açısından yetkili merciler nezdinde yapılması gereken işlemleri yapmayı, düzenlenmesi gereken belgeleri düzenlemeyi ya da düzenlettirmeyi kabul beyan ve taahhüt eder.  

Kullanıcı, geliştirdiği/geliştireceği içeriklerin mali nitelikli fikri mülkiyet haklarını münhasıran Milli Eğitim Bakanlığı mülkiyetine devretmiş olmakla bu içerikleri kısmen veya tamamen bundan sonra yayma, çoğaltma, dağıtma, umuma arz, işleme, derleme, temsil, yayınlama, satma, ödünç verme, kiralama halleri dahil olmak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere herhangi bir amaçla kullanamayacağını ve herhangi bir kişi/kuruma devredemeyeceğini içerikler üzerinde hiçbir şart ve surette tasarruf ve taahhüt işlemlerinde bulunmayacağını; bu ve benzer anlamda gerçekleştirilecek her türlü işlem ve eylemin Milli Eğitim Bakanlığı’nın fikri ve sınai mülkiyet haklarına açık bir ihlal oluşturacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. 

  • Kullanım şekli: Sitedeki içerikler sadece öğretmen ve öğrencilerin kullanımına yönelik olarak yayınlanmaktadır. Kullanıcının ticari amaçla kullanımı kanunen yasaktır. Kullananlar hakkında yasal işlem uygulanır,Kullanıcı  işbu sözleşmeyi kabul ederek kullanıcı yüklediği içeriklerin yurtdışında pazarlanmasına ve satışına yönelik gerekli izni ve yetkiyi vermeyi kabul eder. 

Siteye gönderilen içeriklerin amacı dışındaki her türlü kullanımı durumunda, içerik sahibi ile içeriği amacı dışında kullanan kişi ya da kişiler arasındaki tüm hukuki ve cezai yaptırımlardan bizzat içeriği amacı dışında kullanan kişi ya da kişiler sorumludur. Eğitim Bilişim Ağı bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez. 

MEB, KULLANICI’nın bilgisi dahilinde sunduğu ya da kullanım sırasında toplanan bilgilerini, 6998 sayılı Veri Güvenliğinin Korunması Hakkındaki Kanuna uygun olarak KULLANICI güvenliği, ürünlerin geliştirilmesi, geri bildirim sağlanması, geliştirilecek ürünün telif hakkı sahipliğinin tespiti, kendi yükümlülüklerinin ifası, istatistikî değerlendirmeler ve benzeri gerekçeler için kayıt altına alabilir, işleyebilir, bunları bir veri tabanı üzerinde tutabilir, muhafaza edebilir. 

EBA kullanıcı sayısının fazlalığı sebebiyle bazen yukarıda belirtilen unsurlardan birini ya da birkaçını içeren içeriklerin sehven sitemizde yer alması durumunda şahsınız ve EBA topluluğu adına bizi bilgilendirmekten lütfen kaçınmayınız. Uyarılarınız derhal ilgili birimimiz tarafından değerlendirilecektir. 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gaziantep Şahinbey Dumlupınar Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)