Hz. Muhammed'in (Sav) Eğitim Öğretimde Kullandığı İlke ve Metodlar

Başlangıçta dinî bilgilerin öğretilmesine önem verilmekle birlikte Resûl-i Ekrem'in gayretini sadece ruhanî ve mânevî saha ile sınırlandırmak mümkün değildir. Resûlullah, daha risaletinin 4. yılında Mahzûm kabilesinden Erkam'ın evinde müslümanlara Kur'an okuyor, onları dönemin ağır şartları karşısında inanç ve sabır konusunda eğitiyordu.

Bedir Gazvesi'nde ele geçirilen esirlerin okur yazar olanlarından her birinin Medineli on müslüman çocuğuna okuma yazma öğretmesi karşılığında 4000 dirhem tutarındaki fidyeden muaf tutulması Hz. Peygamber'in eğitim ve öğretime verdiği önemin açık göstergesidir. 

Hicretin ardından inşa edilen Mescid-i Nebevî'de namaz için kullanılan bölümün yanında bir bölümün (Suffe) eğitim ve öğretim faaliyetlerine ayrıldığı bilinmektedir. Bizzat Hz. Peygamber Suffe'de ders vermiş, gerek burada gerekse başka mekânlarda bu faaliyetlere sürekli katılmasından dolayı, "Allah beni muallim olarak gönderdi" buyurmuştur.(https://islamansiklopedisi.org.tr/talim-ve-terbiye) Hz. Peygamber'in(sav) gerçekleştirdiği eğitim-öğretim faaliyetleri sonrasında Cahiliye dönemi Asr-ı Saadet dönemine dönüşmüştür. Bu nasıl gerçekleşmiştir?  Tarihin en büyük muallimi olan Hz. Peygamber(sav) ashabını eğitirken hangi ilke ve metodları kullanmıştır? Ashabı üzerinde bu denli etkili olmasının sebepleri neler olabilir? Her konuda bizlere örnek olduğu gibi eğitim-öğretim konusunda da bize örnek olan Hz. Peygamber'in(sav) uygulamalarını günümüz dünyasında bize nasıl rehberlik edebilir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını öğretmenlerimizle Nisan-Mayıs ayları içerinde düzenlediğimiz çeşitli ekinliklerle bulmaya çalıştık.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Kağıthane Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)