Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı

HIDIRELLEZ NEDİR?

 

Kelime olarak Hıdırellez, Hz. Hızr ve Hz. İlyas'ın isimlerinin birleşmiş halidir. Hızr ismi Arapça'da Hıdır olarak teleffuz edilmektedir. Hıdırellez isminin zamanla, Hızırilyas, Hıdırilyas ve Hıdırellez halini aldığı tahmin edilmektedir.

 

Türk dünyasında Hıdrellez, Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın buluşma günü olarak kabul edilir. İnanca göre Hz. Hızır, karada zorda darda kalanların, Hz. İlyas ise denizlerde zorda ve darda kalanların yardımına koşmaktadır. Yine inanışa göre, Hz. Hızır ve Hz. İlyas yılda bir kere de buluşmaktadır. Bu buluşma gününde yani Hıdırellez'de dilek dileyenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılır.

Hıdırellez, yani inanışa göre Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın buluştuklarına inanılan gün, her yıl 5 Mayıs akşamı 6 Mayıs ikindi vaktine kadar devam eder. Bu yıl Hıdırellez çarşamba günü başlayıp perşembe günü ikindi vakti sona erecektir.

Hıdırellez şenliklerinde,yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Rize Çayeli Büyükköy İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)