Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık!

Ülkemizin olduğu kadar dünyanın da en büyük problemlerinden biri olan gıda israfı ile evde alacağımız küçük önlemler sayesinde mücadele edebileceğimizi biliyor muydunuz?

Dünyada her 100 kişiden 11'i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık sebebi ile ölüyorken, 1.5 milyar ton gıdanın çöpe atıldığına inanabiliyor musunuz? Ülkemizde her gün bozulan, küflenen ya da yenilmeyen 50 bin tonluk gıda çöpe gidiyor. Bu israfla ancak el ele verirsek ve hepimiz kendi evlerimizde israfı azaltabilirsek mücadele edebiliriz.

Yediğimiz her lokmanın kıymetini bilerek gıda israfı ile başa çıkabiliriz. Hepimizin evinde uygulayabileceği küçük önemler ise şöyle;

Planlı ve listeli alışveriş yapın. Böylece ihtiyacınız kadarını alarak gıdalarınızı taze olarak tüketebilir, bozulmalarına imkan tanımazsınız. Listenizi hazırlarken buzdolabınızı kontrol etmeli ve besinlerin hava akımından yeterince faydalanabilmesi için en fazla %70'ini dolduracak şekilde alışveriş yapmalısınız.

Tüketeceğiniz kadar pişirin. Pişmiş gıdaların buzdolabı içerisinde saklanma süresi çiğ gıdalara oranla daha kısa. Bu sebeple tüketeceğinizden fazla yemek hazırlamamalı, böyle olması halinde uygun koşullarda buzdolabında veya buzlukta yemeklerinizi muhafaza etmelisiniz.

Porsiyonları küçültün. Hazırlamış olduğunuz yemekleri küçük porsiyonlarla servis ederek tabakta fazladan yemek kalmasına engel olabilirsiniz.

Kalan yemeklerinizi çöpe atmak yerine değerlendirin. Bayatlayan ekmekleri kurutarak galeta unu yapabilir, pilavlardan çorba hazırlayabilirsiniz.

Buzdolabınızı doğru ısıda kullanın ve sık sık temizleyin. Buzluk kısımlarını -18, buzdolabı kısımlarını ise 4 dereceden daha yüksek sıcaklığa ayarlamayın. Önceden aldığınız gıdaları ön raflara alarak tüketirken önceliklendirmeye özen gösterin.

Hepimizin kendi evinde kolayca alabileceği bu önlemler ile gıda israfını önce evimizde sonra ülkemizde ve tüm dünyada bitirebiliriz. Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşarak onları da israfı önlemeye davet edebilir, Türkiye'nin gıdasını korumak için başlatılan bu mücadelede yerinizi alabilirsiniz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kırşehir Çiçekdağı Çiçekdağı Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)