Efendimiz(s. A. V) 'İn Eğitim Anlayışı ve Metodları

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Kalite Takip Sistemi Ekim-Kasım Ayları- Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı faaliyeti kapsamında Hz.Muhammed (s.a.v.)'in eğitim anlayışı ve eğitim metotları konusunda okulumuz meslek dersleri öğretmeni Ahmet ALTUNAY tarafından öğretmenlerimize online olarak bilgi verilmiştir.

İnsanın eğitim-öğretim ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak görevlendirilmiş olan peygamberler, eşsiz hayatları, üstün ahlakları, rol model davranışları ve nasihat yüklü mesajlar içeren sözleriyle tarih boyunca muhataplarının ve takipçilerinin yollarını aydınlatan ışık vazifesi görmüşlerdir. Hz. Peygamber de (a.s) -tıpkı diğer peygamberler gibi- hedef kitlesine onlara en uygun olan tarzda ve metotlarla yönelmiştir. Onun hayatının her aşamasında ve özellikle de nübüvvet görevini üstlenmesini takip eden süreçte, modern pedagoji ve eğitim bilimlerinin bize sunduğu ilke ve metotlara dair birçok sözlü ve uygulamalı örneği müşahede etmek mümkündür. Kur'an-ı Kerim'in her yönüyle "en güzel örnek" (Ahzab, 21) olarak takdim ettiği Hz. Peygamber(a.s), ortaya koyduğu eğitim-öğretim modeliyle de çağlara hitap etmiş; İslami eğitimin öngördüğü temel ilke ve metotları hayata geçirmiştir.

Eğitim-öğretim, hayatın tamamını kuşatan bir faaliyettir. Hatta İslam'ın ortaya koyduğu anlayışa göre eğitim ve öğretim uygulamalarının asıl ve uzun vadedeki hedefi ahiret mutluluğunu temin etmektir.

Bu gerçeği kendisine hareket noktası olarak alan Hz. Peygamber (a.s),daima muhataplarının ahiret saadetlerini öncelemiş, eğitim-öğretime dair teorik ve pratik bütün anlatım ve pratiklerini bu amaca yönelik olarak gerçekleştirmiştir. Bu durum Hz. Peygamber'in (a.s) eğitimci kimliğine özellikle vurgu yapılmasının önemini göstermesi yanında insanlığın, peygamberlerin şekillendirdiği bir eğitim-öğretim anlayışına ne kadar ihtiyaç duyduklarını da göstermektedir.    

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Afyonkarahisar Hattat Ahmet Karahisari Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)