Edusımsteam İhtiyaç Analizi Raporu Yayınlandı

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojiler Genel Müdürlüğü'nün koordinatör olduğu Fostering STEAM Education in Schools- EDUSIMSTEAM projesi kapsamında öğretmenlerin STEAM eğitimi üzerine ihtiyaçlarının yer aldığı rapor hazırlanmıştır. Bu raporun temel amacı, proje kapsamında geliştirilecek çerçevelerin, STEAM içeriklerinin, yenilikçi platformun kullanımına yönelik pedagojik referans sağlamaktır. Türkiye, Hollanda, İrlanda, Litvanya, Portekiz ve İspanya'dan öğretmenlerin görüşlerinin yer aldığı rapora bağlantıdan erişebilirsiniz.

EDUSIMSTEAM İhtiyaç Analizi

Avrupa'da proje ortaklarının katılımıyla gerçekleşen çalışmada, geliştirilecek yenilikçi platformun tasarımında gerekli eğitimlerin içeriğini, faaliyetlerini ve STEAM etkinliklerindeki ihtiyacı ortaya koymak amaçlanmıştır. Böylelikle, disiplinler arası eğitim öğretimde öğretmenlerin karşılaştığı zorlukları tanımlamam ve bu alanlarda çözüm geliştirmek amaçlanmaktadır.

İhtiyaç analizine Türkiye, İspanya, İrlanda, Litvanya, Portekiz ve Hollanda'dan toplam 1929 öğretmen katılım sağlamıştır.

EDUSIMSTEAM İhtiyaç Analizi Raporu'nun bulguları çalışmaya katılan ülkelerde öğretmen deneyimleri düşünüldüğünde en genç ve dinamik öğretmen grubunun Türkiye'de olduğuna işaret etmiştir. Katılımcı öğretmenler, İrlanda'da (%32,86), Litvanya'da (%69,57), Portekiz'de (%41,38) ve İspanya'da (%43,22) 20 yıldan fazla bir süredir, Hollanda'da (%44,44) 16-20 yıldır öğretmenlik yaparken; Türkiye'deki katılımcılar 11-15 yıldır (%28,68), öğretmenlik yaptıklarını belirtmiştir.

Deneyim yılları bu şekilde değişirken, STEAM Mesleki Gelişim Eğitimleri alma oranları incelediğindeyse durum gösterdi ki ülkelerin çoğunda öğretmenlerin %25'inden fazlası halihazırda verilmekte olan STEAM Eğitimlerine katılım sağlamamıştır. Öğretmenler, katılım sağlamama sebepleri olarak eğitimlerin ihtiyaçlarını karşılamaması ve zaman yetersizliği gibi nedenler belirtirken, STEAM alanında eğitim almak istedikleri konuları ise şu şekilde sıralamaktadır: Yapay zekâ, Sanal gerçeklik, Uzay bilimleri, Robotik, 3D yazıcılar, Enerji depolama; Kritik düşünme, Yaratıcı Düşünme, Liderlik, Sosyal Beceriler, Problem Çözme.

Öğretmenlerin seçtikleri konularda eğitim almak istedikleri eğitim tipi ise hemen hemen tüm ülkelerde çoğunlukla webinar ve çevrimiçi kurslar (MOOC) olmuştur. Geleneksel ders anlatımını seçen öğretmenlerin oranı katılımcı ülkelerin hiçbirinde %25'i bulmamıştır. Öğretmenler, ihtiyaçlarını duyduklarını belirttikleri webinar ve çevrimiçi kurslara katılım sağlamak için en uygun saatlerininse, hafta içi öğle ya da akşam saatleri olduğunu belirtmiştir. Belirttikleri saatlerde haftalık maksimum ayırabilecekleri süre sorulduğunda ise Türkiye'deki (%43,38) ve Litvanya'daki (%43,10) öğretmenlerin iki saat, İrlanda'daki öğretmenlerin bir saat (%38,57) ila iki saat (%37,14, oranlar çok yakın), Portekiz'deki (%65,52) ve İspanya'daki (%45,23) öğretmenlerinse haftalık maksimum bir saat ayırabileceğini ifade ettiği gözlemlenmiştir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Isparta Şarkıkaraağaç Süleyman Akyol İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)