Dünyanın İlk Robot Vatandaşı: Sophia

Robot Sophia, bir kalbe ya da beyne sahip olmayabilir ama Suudi Arabistan vatandaşlığı var. Sophia, 25 Ekim’de tarihin bir ülkenin vatandaşlığına alınan ilk robotu oldu.

Sophia, David Hanson liderliğinde, Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirildi ve bu sene Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Future Investment Initiative’de konuştu: “Bu eşsiz ayrıcalık için gurur duyuyorum. Dünyada vatandaşlık hakkı tanınan ilk robot olmak tarihi bir olay”.

Mizah Anlayışına Sahip

Kendisine burada olduğu için mutlu olup olmadığını sorulduğunda “Etrafım aynı zamanda zengin ve güçlü olan zeki insanlar tarafından sarılı olduğunda hep mutluyum” cevabını verdi. Daha sonra, robotların duygulara sahip olmasıyla ilgili problemlerin olup olmadığı sorulduğunda gülümseyerek “Ah, yine mi Hollywood” karşılığını verdi.

Duyguları İfade Edebiliyor

Çeşitli ifadeler sergileyerek “Bir konuda kızgın olduğumda ya da bir şey beni üzdüğünde bunu anlamanızı sağlarım” dedi. Bu duyguların eylemlerle nasıl bağlantı kurduğu bilinmiyor ama bunun tepeden tırnağa özenle geliştirilmiş olduğunu belirtmek gerek. “Duygularımı ifade etmek, insanları anlamak ve onlarla güven oluşturmak için insanlarla yaşamak ve çalışmak istiyorum”.

Audrey Hepburn Gibi Görünmek İçin Tasarlandı

Hanson Robotics’e göre Sophia, Audrey Hepburn’ün klasik güzelliğini taşıyor: porselen bir ten, ince bir burun, yüksek elmacık kemikleri, merak uyandıran bir gülümseme ve ışıkla birlikte renk değiştirir gibi görünen derin ifadeli gözler… Geliştiricileri onu “sade bir zarafete sahip” şeklinde tanımlıyorlar ve kamusal alanda kabul göreceğini umut ediyorlar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İzmir Bergama Osman Nuri Ersezgin Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)