Damlaya Damlaya Çöl Olur. . .

Okulumuz öğretmenlerinden Nazmiye BAYRAMBEĞ ve Konuralp AVAN, öğrencileri Beray CİNKARA, Tuğçe BÜLBÜL ve Melike Su GÜNEŞ ile ilimizdeki birçok okulun birlikte yürüttüğü 'DAMLAYA DAMLAYA ÇÖL OLMASIN' projesi kapsamında çalışmalara başlamıştır. Öğretmen ve öğrencilerimiz, belirli periyotlarla gerek okulumuzda sınıfları gezerek gerekse öğrencilerimizi ve ailelerini evlerinde ziyaret ederek su tasarrufu ile ilgili bili verip Su Tasarrufu ile İlgili Farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar.

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahip bir maddedir. En küçük canlı varlıktan en büyük canlı varlığa kadar bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur.

Dünyamızın 3/4 ünü su kaplamakta vücudumuzun %60 ını su teşkil etmektedir. Dünyadaki suların ancak %2,5 i tatlı sudur. Bunun da %70 i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. 

Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Dünyadaki kişi başına sutüketimi yılda ortalama 800 metreküp civarıdır. Dünya nüfusunun yaklaşık %20 sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 542e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecektir. Bu durumda 2050 yılında 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun %40'ının su sıkıntısı çekeceği anlamına gelecektir.

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8000 - 10.000 metreküp arasında olmalıdır ve Türkiye su zengini bir ülke değildir. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.430 metreküptür.

Tüm bu nedenlerden dolayı suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Projemizin amacı da okullarımızda, ilimizde su tasarrufu konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmaktır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Osmaniye Merkez Karacaoğlan Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)