Çorum / Merkez Mevlana İlkokulu

Telefon:0364 502 0699 Adres:Kale Mahallesi Ata 23. Sokak No 5 Çorum/Merkez
MERKEZ
SERVİS-YAYA
Web Sitesi:https://corummevlanailkokulu.meb.k12.tr Çorum Okulları, Çorum Merkez Okulları, Çorum İlkokulları, Çorum Merkez İlkokulları, İlkokul Haberleri, Çorum İlkokul Haberleri, Çorum Merkez İlkokul Haberleri
Kaynak:https://corummevlanailkokulu.meb.k12.tr
Okula ilk yorumu siz yazın!
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)
VizyonEğitimde başarılı görülen her değişim, dönüşüm ve reform sağlam felsefi yaklaşımlarla desteklenmiştir.

Eğitimin ana öğesi ve baş öznesi insandır. Her eğitim sistemi, içinden çıktığı toplumun bir aynasıdır. Son yıllarda eğitimin yalnızca sınıf geçmeye, sınavları kazanmaya ve iş bulmaya yarayan işlevinin ön planda tutulduğuna şahit olmaktayız. Oysa bunlar, eğitimin türevsel sonuçlarıdır. Bu pratiklerin kalıplaşması dönemseldir. İşlev odaklı bir çaba eğitimi mekanik bir işleyişe mahkûm eder.

Yetiştirmek istediğimiz insan profilini ortaya koymadan ruhu, istikameti, gaye ve felsefesi olan bir evrensel pedagoji yaratamayız.

2023 Eğitim Vizyonu, 21. Yüzyıl Talim ve Terbiye Modeli şeklindeki çift kanatlı bir okumadır. İnsana ait evrensel, maddi, manevi ve millî tüm değerleri kapsayan bir olgunlaşma, değişim ve ahlak güzelliği olmadan sadece beceri kazandırmak yetmez.

Eğitimi sadece güncel gereksinimlerin karşılanması ile sınırlandırmak yanlıştır. İnsan, hem madde hem de manadan ibaret bir bütündür. Eğitim sistemleri ancak insan doğasına ait tüm bu unsurlara bütüncül bir sorumluluk geliştirebildiği ölçüde başarılıdır.

Eğitimde başarının yegâne ölçüsü ders notları, sınav sonuçları, zekâ testleri ve mezuniyet sonrası edinilen mesleklerin maaşlarından ibaret olamaz.

2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin en temel felsefesi insanı tekrar hak ettiği biçimde eğitim gündemine taşımaktır. 2023 Eğitim Vizyonu, insanı maddi manevi tüm varlık unsurlarıyla bir bütün olarak gören bakışı temsil etmektedir.

21.yüzyıl becerilerini ölçme iddiasındaki PISA gibi uluslararası çalışmalar dahi sadece eleştirel düşünce, akıl yürütme gibi bilişsel içeriklere yönelmekte, kısacası tek kanatla uçmaya yeltenmektedirler.

İnsan doğasını savunduğumuz şekilde çift kanatlı ele alabilmek temelde bir medeniyet ve zihniyet meselesidir. Bu mesele çözülmeden geleceğe yönelik belirlenen hedeflerin ve politikaların başarı şansı çok düşüktür. Gerçeğin bütünlüğüne saygı duyan bir eğitim sisteminin her şeyden önce evrensel bir zemine gereksinimi vardır. Kültürün uygarlığa dönüşümü evrensel olana bağlantısıyla gerçekleşir.

Eğitim sistemimizin zemin bulamamasının en temel nedenlerinden biri, eğitimi herkesin haklılığını savunduğu bir zemin üzerinden tartışma geleneğidir. Toplumun her bir parçası kendi anlayışını tüm topluma hâkim kılmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, yaşadığımız çağın meydan okumalarına karşı gerekli tüm hazırlıklarımızda, eğitim meselesinin ideolojik olmaktan çıkartılması ve pedagojik zemine oturtulması şarttır.

Bugünden başlayarak, 21. Yüzyıl Talim ve Terbiye Modelimiz ile 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel hedefi, ahlak telakkisine dayalı ve insanı merkeze konumlandıran bir varlık ve bilgi anlayışını yeşertmektir
MisyonEğitim kurumunun temel çıkış noktası bireyin, kendini bilmesini ve tanımasını sağlamaktır. Mizaç ve yetenek temelli bir tanıma yaklaşımı, kritik bir öneme sahiptir. Bireyin kendini tanıması ve bu tanımanın takibi, onun eğitim yolculuğunda kişiselleştirilmiş bir yol haritasına sahip olmak demektir.

Birlikte yapılan bu yolculukta ana aktör öğretmendir. Öğretmen, bireylerin eğitiminde ustalığını ortaya koyar. Çocuklar arasındaki farklılıkları doğal bir zenginlik olarak gören öğretmen, duygusal güveni ve bilişsel merakı birleştirir. Öğretmen yönetmez, gütmez; rehberlik ve ustalığını konuşturur. Tüm çocukları, öğrenme topluluğunun saygın birer ferdi olarak görür.

Öğretmen, her çocuğun farklı olduğu ve her beynin farklı öğrendiği yaklaşımıyla hareket eder. Çocukların hazır bulunuşluklarını tespit ederek müfredatı, öğrenme ortamını ve materyallerini bu farklılıklara uygun olarak düzenler.

Öğrenme, öğrencinin öz sorumluluğu ve tatmini ile ilgilidir. Ancak günümüzde zorunlu eğitim daha çok yetişkinlerin istek, plan ve programları çerçevesinde şekillenmektedir. Bütün okul kademelerinde öğrencinin bireysel farklılıklarını gözeten bir amaç-yapı-davranış ilişkisi hedeflenmelidir. Bu hedef doğrultusunda insanlığın ürettiği ortak değerler ile yeniçağ becerilerini birlikte içselleştiren bir öğrenci kendisine, ailesine, ülkesine daha yararlı olacaktır. Bu gerçekten yola çıkarak, iradesi gelişmiş, doğal merakını koruyan ve öğrenmenin kendisini bir ödül olarak gören öğrenciler, 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel hedefleri arasındadır.

21. yüzyılda eğitim sadece okulla sınırlı değildir. Sınıf, okul, ev, medya, sokak öğrenmenin çeşitli şekillerde vuku bulduğu ortamlardır. Ezberi aktarma devri sona ermiştir. Günümüzde yeni bir eğitim ve okul teorisine ihtiyacımız vardır.

Eğitimin tüm paydaşları öğrenciyi destekleyen yönlendiriciler olmalıdır. Okul birimi olabildiğince özerkleştirilerek şahsiyet bulmalıdır. Okul, çağın ihtiyaçlarına uygun gerçek kimliğini bulduğunda o kurumda ekip olma, üretme ve insanlık bilinci artmaktadır.

Bu süreçte en kritik aktör okul yöneticisidir. Bu nedenle yetkinin ötesinde okul yöneticisinin okuldaki çocuktan veliye kadar güvene ve uzmanlığa dayalı etki gücü belirleyicidir.

Her kültür, kendi eğitim sistemini üretir. Bir eğitim sisteminin sorunlarına çözüm ararken, o sistemi oluşturan kültürün ve toplumun özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. İnsan insanın gölgesinde yetişir. Bu nedenle medeniyet tarihimizde, Nizamiye’den Sahn-ı Seman’a, Köy Enstitülerinden Öğretmen Okullarına, Parasız Yatılı Okullardan Fen Liselerine kadar birçok eğitim kurumu yer almıştır. Bu kurumların yetiştirdiği büyük insanlar da medeniyetimizin sütunlarını dikmiştir. Bu olgudan hareketle eğitimi; çocuklarımızı her anlamda muvaffak kılmanın yanı sıra, insanlığa hizmet ederek evrensel medeniyete katkı sağlamak olarak görüyoruz. Millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi çocukların yaşantılarında inşa etmelerini sağlamayı bu yaklaşımımızın özü olarak değerlendiriyoruz.

Bu doğrultuda 16 yıllık süreçte yapılanlara, ortaya çıkan ihtiyaçlar çerçevesinde yeni halkalar eklenecektir
Telefon0364 502 0699
Faks0364 502 0699
AdresKale Mahallesi Ata 23. Sokak No 5 Çorum/Merkez
MERKEZ
SERVİS-YAYA
İnternet Sitesihttps://corummevlanailkokulu.meb.k12.tr
Harita
Yerleşim YeriÇORUM MERKEZ 0 km
UlaşımSERVİS-YAYA
Merkezden UzaklıkMERKEZ
Servis Bilgisi2 SERVİS+1 ÖZEL EĞİTİM SERVİSİ
Ders Saatleri08.30 - 14.35
Yabancı DilİNGİLİZCE
Isınma TürüDOĞALGAZ
İnternet BağlantısıYok
Sportif Etkinlikler6
Bilimsel Etkinlikler2
Projeler7
  • Öğretmen Sayısı30
  • Öğrenci Sayısı601
  • Derslik Sayısı17
  • Kütüphane Sayısı1
  • Yemekhane Sayısı1
  • Çok Amaçlı Salon Sayısı4
Kaynak:https://corummevlanailkokulu.meb.k12.tr/19/01/766376/okulumuz_hakkinda.html (Son Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2022)