Coronavirüs Salgını Kapsamında Alınan Önlemler

STANDART ENFEKSİYON KONTROL ÖNLEMLERİ (SEKÖ)

ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL EYLEM PLANLAMASȈ)

1.ALINACAK ÖNLEYİCİ VE SINIRLANDIRICI TEDBİRLER

 

  1. COVID-19 için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edildi,
  2. Sosyal mesafenin korunması sağlandı,
  3. Maske takılması sağlandı,
  4. Uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sağlandı,
  5. Solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uyuldu,
  6. El hijyeni sağlandı.

 

2.UYGULANACAK MÜDAHALE YÖNTEMLER

 

  1. Salgın hastalıklara karşı planlanmış önlemler mevcut COVID-19'a göre güncellendi ve acil durum planı devreye alındı,
  2. Salgın hastalık belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb.) olan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlara uygun KKD (tıbbi maske vb.) kullanımı ve izolasyonu sağlanmıştır.
  3. SEKÖ planı ve kontrolün sağlanmasında etkili şekilde uygulanma için sorumlu olacak yetkin kişi/kişiler yer almaktadır.
  4. Salgın durumlarında (COVID-19 vb.)  semptomları olan hastaları tespit edebilmeye yönelik uygulamaları (Örneğin; ateş ölçer, termal kameralar) içermektedir.
  5. Salgın hastalık belirtisi veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanların yakınlarına, İletişim planlamasına uygun olarak bilgilendirme yapılmasını içermektedir.
  6. İletişim planlamasına uygun olarak kontrollü şekilde sağlık kuruluşlarına yönlendirme sağlanmıştır.
  7. Salgın hastalık semptomları olan bir kişi ile ilgilenirken, uygun ek KKD' ler (maske, göz koruması, eldiven ve önlük, elbise vb.) kullanılmaktadır.
  8. Müdahale sonrası KKD' lerin uygun şekilde (Örneğin COVID-19 için, ilk önce eldivenler ve elbisenin çıkarılması, el hijyeni yapılması, sonra göz koruması çıkarılması en son maskenin çıkarılması ve hemen sabun ve su veya alkol bazlı el antiseptiği ile ellerin temizlenmesi vb.) çıkarılmaktadır.

İ.        Salgın hastalık belirtileri olan kişinin vücut sıvılarıyla temas eden eldivenleri ve diğer tek kullanımlık eşyaları tıbbi atık olarak kabul edilerek uygun şekilde bertaraf edilmektedir.

  1. Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) öğrenciler ve personelin devamsızlıkları takip edildi, devamsızlıklardaki artışların salgın hastalıklarla ilişkili olması halinde yapılacaklar belirlenmiştir.
  2. A.Toplantı ve eğitimlerin salgın bitene kadar ertelenmesi, yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan toplantı ve eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmesi, B.Yapılması zorunlu etkinlikler açık alanda en az katılımcı sayısı, sosyal mesafe ve KKD kullanımı kurallarına uyarak yapılmıştır..
  3. Çalışanlar hasta olduklarında evde kalmaları teşvik edilmiştir.

 

 

3.UYGULANACAK TAHLİYE YÖNTEMLERİ

 

  1. Salgın hastalık (COVID-19 vb.) şüpheli vakaların tahliyesi/transferi ile ilgili yöntem belirlendi.
  2. Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle ateşleri kontrol edilmeli ve ateşi olanlar ivedi olarak işyeri hekimine/aile hekimine/sağlık kurumuna yönlendirilmiştir.
  3. Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalı ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçildi.
  4. Bir çalışanın COVID-19 şüphesi bulunduğu takdirde işyeri hekimi/aile hekimi/sağlık kurumu ile iletişime geçmesi sağlandı.
  5. Salgın hastalık belirtisi gösteren kişi ve temaslılarca kullanılan alanların sağlık otoritelerinde belirtilen şekilde boşaltılması, dezenfeksiyonu ve havalandırması (Örneğin; COVID-19 gibi vakalarda temas edilen alan boşaltılmalı, 24 saat süreyle havalandırılmalı ve boş tutulması sağlanmalı, bunun sonrasında temizliği yapılmalıdır.) sağlanmıştır.
  6. Hasta kişinin olası temaslılarının saptanması ve yönetimi, sağlık otoritesinin talimatlarına uygun olarak yapılacağı güvence altına alındı.
  7. Sağlık Bakanlığı'nın tedbirlerine uyuldu,
  8. Sağlık kuruluşları tarafından rapor verilen çalışan, işvereni işyerine gitmeden bilgilendirilmiştir,

4.ACİL TOPLANMA YERİ

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Şehit Kerim Üye İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)