Barış Manço'nun Başarı Hikayesi

Barış MANÇO; ses sanatçısı, besteci, şarkı sözü yazarı,müzisyen, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı Devlet Sanatçısı ve Kültür Elçisi'dir. 

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, İstanbul Moda'da dünyaya geldi.Müzik hayatına Galatasaray Lisesi'nde adım atan Barış Manço'nun bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü gibi pek çok ödül kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra çeşitli dillerde yorumlandı.

Müzik yaşantısının başından itibaren sayısız ödüle layık görülen Barış Manço'ya 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı verildi. İstanbul'da geçirdiği kalp krizi neticesi yapılan tüm  müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 1 Şubat 1999 Pazartesi günü aramızdan ayrılmıştır.

 

Barış Manço'nun vefatının 20'nci yılı dolayısıyla 2019 yılının şubat ayında tüm okullarda çeşitli anma etkinlikleri yapılmıştır. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, 1 Şubat 1999'da vefat eden Devlet Sanatçısı Barış Manço'nun, Türkiye'yi dünyanın farklı yerlerinde birçok platformda temsil ettiği, ülke adına kültür elçiliği görevini üstlendiği ve halkın gönlünde büyük yer edindiği belirtilmiştir.

Yazıda Manço'nun, yaşadığı toprakların kültürü, geleneği, yaşayışı, inançları ve edebiyatından beslenen, entelektüel birikimiyle sanatkar yönünü birleştiren bir sanatçı olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verilmiştir:
"Sanatının özünü, felsefesini milletimizin köklerinden ve değerlerinden alıp, çağdaş bir üslup içerisinde insanımıza sunarak kuşaklar arası kültür aktarımına önemli katkılarda bulunmuştur. Müzikte açtığı yolun yanı sıra şarkı sözleri ve televizyon programlarıyla da toplumumuzun tüm kesimleri tarafından sevilen ve sayılan Barış Manço, yaşadığı çağları aşarak geleceğe uzanabilmiş bir sanatçıdır."

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sakarya Adapazarı Çamyolu Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)