22 Mart Dünya Su Günü!

     Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanan bir gündür. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir.

     İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

       Küresel ısınmanın , dünya nüfusunun hzıla artmasının en önemli olumsuz sonuçlarından biride kullanılabilir su miktarının hızla azalmasıdır. Bu nedenle ,  canlıların yaşamı için olmazsa olmazımız suyumuzu çok bilinçli ve dikkatli kullanmalıyız. Peki bunun için çok basit bazı önlemlerle su tüketimimizi büyük oranlarda azaltarak , sularımıza büyük katkılar sağlayabileceğimizi biliyor muydunuz? Örneğin;

 * Su israfını önlemek için 3-7-10 kuralını uygulayın. Musluğu açıp 3 saniye ellerinizi ıslatıp kapatın. Ellerinizi sabunladıktan sonra musluğu tekrar açıp 7 saniye durulayın. Musluğun 10 saniye açık kalmasıyla yüzde 50 su tasarrufu elde edebilirsiniz.

* Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine su dolu kapta bir süre bekletin. Bu su ile çiçekleri sulayın.

* Kirlileri bulaşık makinesine koymadan önce dakikalarca sudan geçirmeyin. Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. Bulaşık ve çamaşır makinesini tamamen dolduktan sonra çalıştırın.

* İdeal duş süresini 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlayın.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Maltepe Tev Abdullah Nezahat Erboz İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)