2020 - 2021 Eğitim Öğretim Yılı Okul Aşı Uygulamaları

AŞI BİLGİLENDİRME

AYRINTILI BİLGİ ALMAK VE  ÜST YAZI/EKLERE ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

OKUL ÇAĞI AŞILAMA VELİ BİLGİ NOTU

Sayın Veli,

Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ulusal aşı programı kapsamında ilimizde okul çağı aşı uygulamaları yapılacaktır.

Amacımız; aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan engel durumlarını ve ölümlerden çocuklarımızı korumaktır. Aşılama sayesinde hem çocuklarımız hem de toplumumuz hastalıklardan korunacaktır. Aşılanmayan her bir çocuğun toplumda salgın çıkmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve kalıcı engele yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir.

Kabakulak beyin iltihabı, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara; kızamıkçık ise beyin, eklem ve testis iltihabı ileengelli doğumlara neden olabilmektedir.  

Difteri (Kuşpalazı), boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Aşılama oranlarının düştüğü ülkelerde salgınlara ve ölümlere neden olmaktadırlar.

İlköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilerimize dörtlü karma DaBT-IPA (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci/dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanacaktır. 

Bu hastalıklara karşı tek ve kesin korunma yöntemi aşılamadır.

2020-21 Eğitim-Öğretim yılında uygulanmakta olan sağlık tedbirleri gereği, ilköğretim 1. sınıfa başlayan çocuklarımız bağlı oldukları aile hekimleri tarafından, aile sağlığı merkezlerinde aşılanacaklardır.

Küçük yaşlarda KKK aşısı uygulanmış olan ve 1. sınıfa başlamadan önce toplamda iki doz KKK aşısı olmuş çocuklara ilköğretim 1. sınıfta KKK aşısı uygulanmayacak, bu çocuklarımıza sadece DaBT-İPA aşısı uygulanacaktır. İki defa KKK aşısı olmuş çocukların, aşı günü aşılamaya götürülürkenaşı kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.  

Aşılar güvenli ürünlerdir. Aşı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçici yan etkilerdir. Aşılanan çocuklarda; hafif ateş, huzursuzluk, hafif bir döküntü, aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı olabilir. 

Aşılama sonrasında istenmeyen bir etki görüldüğünde aile hekiminize başvurabilirsiniz. 

Çocuğunuzda, aşılanmaya engel olabilecek bir durum var ise aile hekiminize bilgi veriniz.

Çocuğunuzun aşı uygulaması için 5 Aralık 2020-5 Ocak 2021 tarihleri arasında, aile sağlığı merkezinebaşvurarak aşılanmasını sağlayınız.

Aşılı ve sağlıklı günler dileriz.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Tokat Merkez Yunus Emre İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)