12 Mart 1921 İstikal Marşımızın Kabulünün 101. Yılı

İstiklal Marşı, bundan tam yüz bir yıl önce milletimizin var olma mücadelesi verdiği Millî Mücadele'nin zorlu günlerinde yazılmıştır. Ülkesi işgallere uğrayan, halkı yokluk içinde olmasına rağmen büyük fedakârlık yaparak düşman işgallerine karşı koymaya çalışan Türkiye'de, asker ve halk üzerinde moral etkisi yapacak ve Millî Mücadele'nin amacını anlatacak bir marş için çalışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi hükûmetinin kuruluşundan kısa bir süre sonra başlamıştır. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bir şiir yarışması düzenlenmiş ve toplam 724 eser için başvuruda bulunulmuştur. Eserler incelenirken, daha önce yazdığı şiirlerle millî duyguları dile getiren bir şair olarak bilinen Mehmet Âkif Bey'in yarışmaya katılmadığı görülmüştür. Araştırıldığında, nedeninin kazanan şiire verilecek ödül olduğu anlaşılmıştır. Mehmet Âkif ödül almak istememiştir. Daha önce yazdığı şiirleri dikkate alarak millî duyguları en iyi şekilde yansıtacak ve millî heyecan yaratacak şiirin Mehmet Âkif tarafından yazılacağına inanan Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey'in endişelerini gidermesi üzerine marşı yazma görevini üzerine alan Mehmet Âkif, şiirini kısa sürede tamamlayarak Bakanlığa teslim etmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda yapılan oylama ile seçilen yedi şiir içinden İstiklal Marşı, millî marş olarak seçilmiş ve Hamdullah Suphi Bey tarafından okunarak ayakta dinlenmiştir.

Millî marşlar, yazıldığı günlerdeki millî duyguları yansıtırlar. Millî Mücadele'nin en zor günlerinde kabul edilen İstiklal Marşı da o günlerin karakterini ve ruhunu yansıtacak şekilde yazıldığından Türk halkı ve ordusu üzerinde beklenen etkiyi yaratmış, onlara moral ve güç vermiştir. Nihayetinde Millî Mücadele zaferle sonuçlanıp yeni Türk devleti kurulduktan sonra 1930 yılında Zeki Üngör tarafından bugünkü hâliyle bestelenen İstiklal Marşı, Türk bayrağı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin simgelerinden biri olmuştur.

Türk milletinin istiklal ve bağımsızlığının destanı olan Millî Mücadele'nin ruhunu ve kararlılığını yansıtan bu ölümsüz eseri bizlere kazandırdığı için millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Millî Mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

 

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Gaziantep Şehitkamil Ticaret Borsası Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)